Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

Op zaterdag 22 april organiseerde OPENDOEK een eerste Theaterdag in het mARTa socio-cultureelcentrum in Mechelen. Met dit initiatief wilde OPENDOEK ondersteuning en inspiratie bieden aan iedereen die zich in de vrije tijd bezighoudt met theater. Ook CEMPER was van de partij en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.

20230422 Biechtstoel Mariet 2
Een theatergezelschap op de biecht bij onze collega Mariet

Een religieus geïnspireerde Theaterdag

Met de ontwijdde Heilig Hartkerk als decor, organiseerde OPENDOEK een religieus geïnspireerde theaterdag. Het evenement werd bijvoorbeeld in goede banen geleid door een als priester verkleedde medewerker. Verder werden er infosessies rond specifieke thema’s georganiseerd. Zo waren er biechtstoelen van een half uur waar aanwezigen individueel of in paren een zonde’ of probleem binnen een bepaald thema konden voorleggen aan ervaringsdeskundigen. Deze gaven dan praktijkgerichte oplossingen en tips mee. De thema’s van de biechtstoelen varieerden van het ontwerpen van affiches, over het kiezen van theaterteksten, tot gemeente- of stadsbesturen betrekken bij de werking. Daarnaast werden er salons ingericht waar in groepjes van vijf een uur gesproken werd over thema’s als een goed bestuur, financieringsmiddelen voor verenigingen en speciale effecten op scène. Tot slot waren er workshops voor grotere groepen tot twintig personen waar onder meer gesproken werd over vrijwilligers vinden en een theaterbar organiseren. Gedurende de hele dag konden de deelnemers elkaar spreken en ervaringen uitwisselen in het OPENDOEK café.

De biecht van archiefzonden

Ook CEMPER vulde twee biechtstoelsessies in waar verschillende organisaties hun archiefzonden’ kwamen opbiechten. De theaterverenigingen die langskwamen op de biechtstoel deden allemaal aan archiefzorg en stelden praktische vragen om hun bestaande werkwijze te kunnen verbeteren. Ze vonden het dan ook belangrijk om hun archief op een goede manier te bewaren voor de toekomst. Verschillenden onder hen gebruikten hun archief reeds voor intern gebruik of het voorbereiden van een jubileumviering. Moeilijkheden die boven kwamen waren het bewaren van een digitaal fotoarchief en de verspreide bewaring van het fysieke archief dat vaak bij verschillende leden thuis ligt. We gaven ieder van hen wat gerichte tips en hopen dat de archiefzorg van deze verenigingen nu wat vlotter verloopt!

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen