Home Nieuws Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons a…

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

Op zaterdag 22 april organiseerde OPENDOEK een eerste Theaterdag in het mARTa socio-cultureelcentrum in Mechelen. Met dit initiatief wilde OPENDOEK ondersteuning en inspiratie bieden aan iedereen die zich in de vrije tijd bezighoudt met theater. Ook CEMPER was van de partij en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.

20230422 Biechtstoel Mariet 2
Een theatergezelschap op de biecht bij onze collega Mariet

Een religieus geïnspireerde Theaterdag

Met de ontwijdde Heilig Hartkerk als decor, organiseerde OPENDOEK een religieus geïnspireerde theaterdag. Het evenement werd bijvoorbeeld in goede banen geleid door een als priester verkleedde medewerker. Verder werden er infosessies rond specifieke thema’s georganiseerd. Zo waren er biechtstoelen van een half uur waar aanwezigen individueel of in paren een zonde’ of probleem binnen een bepaald thema konden voorleggen aan ervaringsdeskundigen. Deze gaven dan praktijkgerichte oplossingen en tips mee. De thema’s van de biechtstoelen varieerden van het ontwerpen van affiches, over het kiezen van theaterteksten, tot gemeente- of stadsbesturen betrekken bij de werking. Daarnaast werden er salons ingericht waar in groepjes van vijf een uur gesproken werd over thema’s als een goed bestuur, financieringsmiddelen voor verenigingen en speciale effecten op scène. Tot slot waren er workshops voor grotere groepen tot twintig personen waar onder meer gesproken werd over vrijwilligers vinden en een theaterbar organiseren. Gedurende de hele dag konden de deelnemers elkaar spreken en ervaringen uitwisselen in het OPENDOEK café.

De biecht van archiefzonden

Ook CEMPER vulde twee biechtstoelsessies in waar verschillende organisaties hun archiefzonden’ kwamen opbiechten. De theaterverenigingen die langskwamen op de biechtstoel deden allemaal aan archiefzorg en stelden praktische vragen om hun bestaande werkwijze te kunnen verbeteren. Ze vonden het dan ook belangrijk om hun archief op een goede manier te bewaren voor de toekomst. Verschillenden onder hen gebruikten hun archief reeds voor intern gebruik of het voorbereiden van een jubileumviering. Moeilijkheden die boven kwamen waren het bewaren van een digitaal fotoarchief en de verspreide bewaring van het fysieke archief dat vaak bij verschillende leden thuis ligt. We gaven ieder van hen wat gerichte tips en hopen dat de archiefzorg van deze verenigingen nu wat vlotter verloopt!

Ook interessant

IMG 7583 web
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
Toolbox Focus Vakmanschap web
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
20231201 ADL Rondleiding AMVB web
05 dec. 2023

Hoe doen we het in huis? Archiefdoorlichtingstraject najaar 2023 afgerond

Van eind juni tot eind december 2023 organiseerden opnieuw ons halfjaarlijkse archiefdoorlichtingstraject voor gesubsidieerde podiumkunstenorganisati…
Lees meer
20230916 Cemper Op Dansstorm
05 dec. 2023

Eerste hulp bij Dans & Erfgoed – CEMPER op Dansstorm

CEMPER was aanwezig op Dansstorm 2023 met een standje in de Kruidtuin en vliegende reporters. Zij gingen in gesprek over dans en erfgoed.
Lees meer