Home Nieuws Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons a…

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

Op zaterdag 22 april organiseerde OPENDOEK een eerste Theaterdag in het mARTa socio-cultureelcentrum in Mechelen. Met dit initiatief wilde OPENDOEK ondersteuning en inspiratie bieden aan iedereen die zich in de vrije tijd bezighoudt met theater. Ook CEMPER was van de partij en gaf praktische tips en tricks over archiefzorg aan het publiek.

Een theatergezelschap op de biecht bij onze collega Mariet

Een religieus geïnspireerde Theaterdag

Met de ontwijdde Heilig Hartkerk als decor, organiseerde OPENDOEK een religieus geïnspireerde theaterdag. Het evenement werd bijvoorbeeld in goede banen geleid door een als priester verkleedde medewerker. Verder werden er infosessies rond specifieke thema’s georganiseerd. Zo waren er biechtstoelen van een half uur waar aanwezigen individueel of in paren een zonde’ of probleem binnen een bepaald thema konden voorleggen aan ervaringsdeskundigen. Deze gaven dan praktijkgerichte oplossingen en tips mee. De thema’s van de biechtstoelen varieerden van het ontwerpen van affiches, over het kiezen van theaterteksten, tot gemeente- of stadsbesturen betrekken bij de werking. Daarnaast werden er salons ingericht waar in groepjes van vijf een uur gesproken werd over thema’s als een goed bestuur, financieringsmiddelen voor verenigingen en speciale effecten op scène. Tot slot waren er workshops voor grotere groepen tot twintig personen waar onder meer gesproken werd over vrijwilligers vinden en een theaterbar organiseren. Gedurende de hele dag konden de deelnemers elkaar spreken en ervaringen uitwisselen in het OPENDOEK café.

De biecht van archiefzonden

Ook CEMPER vulde twee biechtstoelsessies in waar verschillende organisaties hun archiefzonden’ kwamen opbiechten. De theaterverenigingen die langskwamen op de biechtstoel deden allemaal aan archiefzorg en stelden praktische vragen om hun bestaande werkwijze te kunnen verbeteren. Ze vonden het dan ook belangrijk om hun archief op een goede manier te bewaren voor de toekomst. Verschillenden onder hen gebruikten hun archief reeds voor intern gebruik of het voorbereiden van een jubileumviering. Moeilijkheden die boven kwamen waren het bewaren van een digitaal fotoarchief en de verspreide bewaring van het fysieke archief dat vaak bij verschillende leden thuis ligt. We gaven ieder van hen wat gerichte tips en hopen dat de archiefzorg van deze verenigingen nu wat vlotter verloopt!

Ook interessant

24 jun. 2024

Topstuk voorgesteld: Archief van de Oud Sint-Lucasgilde en van de Oud Koninklijke Academie van Antwerpen

Na de ontbinding van de Sint-Lucasgilde bleef het archief - met documenten over de gilde, de rederijkerskamers De Violieren en Den Olijftak, en de An…
Lees meer
07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
31 mei 2024

Stagiaire Lena blikt terug op haar onderzoek naar kostuumerfgoed van muziek, theater en dans

Stagiaire Lena deed het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van kostuums, ze bracht in kaart welke actoren kostuums bewaren, zocht good practi…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer