Home Nieuws OPROEP: Op zoek naar muzikaal erfgoed

OPROEP: Op zoek naar muzikaal erfgoed

Zoektocht naar opnames, liedteksten en bladmuziek van Nederlandstalige muziek uit de periode 1955 – 1983.

CEMPER en Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) gaan in samenwerking met Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek.

Deze zoektocht richt zich op Nederlandstalige muziek uit de periode 1955 – 1983. De focus ligt op opnames, liedteksten en bladmuziek. Zowel instellingen als particuliere verzamelaars, waaronder erfgenamen en familie van componisten, worden gevraagd een vragenlijst in te vullen. 

Waardevolle verzamelingen

Op dit moment is belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed onzichtbaar of niet gearchiveerd, en dreigt het zelfs te verdwijnen. Het doel van dit project is daarom om waardevolle verzamelingen bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen in kaart te brengen en deze beter zichtbaar te maken. Daarnaast peilen we naar de behoeften van verzamelaars en beheerders voor de toekomst van hun collecties en voor het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen.

Het collectief geheugen

Jacques Klöters, voorzitter van de klankbordgroep van het project: 

Dit is een belangrijke zoektocht naar het werk van artiesten die in ons collectief geheugen zitten. Het gaat ons om al het werk — dat zich waar dan ook bevindt — overzichtelijk te maken. We weten dat veel werk in handen is van privéverzamelaars, en ik doe dan ook vooral een oproep aan hen om een overzicht te geven van hun collectie omdat hun bijdrage cruciaal is voor ons gedeelde muzikale erfgoed. We vragen zeker niet aan verzamelaars en instellingen om hun collecties af te staan. Het gaat ons om het behoud van de gemeenschappelijke culturele geschiedenis. Laten we zorgen dat die niet verloren gaat. Niet voor onszelf, maar voor iedereen met een liefde voor taal en muziek.”


Oproep

Denk je zelf in het bezit te zijn van waardevol materiaal? Heb je unieke opnames, niet eerder uitgebracht of verloren gewaand materiaal? Vul dan deze vragenlijst in.

Je kan ook persoonlijk contact opnemen:

Voor Vlaanderen
Asley Van Cauter van CEMPER: asley.​vancauter@​cemper.​be of +32 (0)15 34 94 36

Voor Nederland
Tim Panman van Muziekweb: tim@​muziekweb.​nl

Ook interessant

28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer