Home Nieuws Erfgoed gespot! De porseleinkaarten van Koninklij…

Erfgoed gespot! De porseleinkaarten van Koninklijke Harmonie ‘Willen is kunnen’

In december organiseerde CEMPER samen met Erfgoed Viersprong een webinarreeks over het zorgen voor en tonen van archief voor amateur muziek- en dansverenigingen. Eén van de deelnemers speelde bij de Koninklijke Harmonie Willen is kunnen’ uit Lochristi, die in 2019 tweehonderd kaarsjes uitblies! Naar aanleiding van dit jubileum werd heel wat archiefmateriaal gedigitaliseerd, geklasseerd en uitgebreid beschreven in het jubileumboek 200 jaar Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen’ te Lochristi — 1819 – 2019. Bijzonder zijn de vier porseleinkaarten die werden gedigitaliseerd. 

© Erfgoedbank Land van Rode- Collectie Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen Lochristi

Porseleinkaarten?

Porseleinkaarten waren de visitekaartjes van de 19de eeuw. Industriëlen, handelaars en burgers gebruikten ze als statussymbool. Tussen ca. 1825 en 1890 was België zelfs het centrum van de porseleinkaartproductie. Toen al waren ze een heus verzamelobject. 

De naam van de porseleinkaarten verwijst naar hun uitzicht. Op dun wit karton werd een dunne laag porseleinaarde gemengd met loodwit aangebracht. Via lithografie of steendruk werden deze dan bedrukt. De kaarten hebben een vrij specifieke witte glans en textuur en lijken zo wat op porselein. Speciaal aan deze kaarten is dat ze, zelfs na 150 jaar, nog niets van hun glans en kwaliteit verloren hebben. 

Porseleinkaarten vielen uit de mode vanwege het procéde om de ondergrond van het drukwerk te maken. De loodwitte verf was zeer toxisch, wat een risico voor de drukkers inhield. Daarnaast evolueerden de druktechniek naar goedkopere en snellere rotatiedruk en brak de commerciële fotografie door.

Bron: Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed. (2013). Liberaal Archief ontsluit geïnventariseerde collectie porseleinkaarten.

De porseleinkaarten van Willen is kunnen’

Deze porseleinkaarten zijn een van de oudere stukken uit het harmoniearchief en zeker een van de meest kwetsbare. Dankzij digitalisering kan je ze bekijken via de beeldbank Land van Rode en bij Liberas.

Ook interessant

Leuven Chansonnier open6 c Rob Stevens
15 nov. 2022

Topstuk voorgesteld: Het Leuven Chansonnier

Het Leuven Chansonnier - een volledig, laatvijftiende-eeuws chansonnier in zijn oorspronkelijke, met brokaat beklede, band - werd in 2018 erkend als …
Lees meer
Atelier vioolbouwer klein
02 jul. 2021

Vioolbouwen als immaterieel erfgoed

Ontdek het atelier van vioolbouwer Maarten De Keukeleire.
Lees meer
Leadaan1
04 feb. 2019

Het archief van danspionier Lea Daan

Lea Daan was een Antwerpse danseres, choreografe en pedagoge. Ze studeerde bij de grondleggers van de Ausdrucktanz in Duitsland en bracht haar kennis…
Lees meer
Oude-foto-fanfare
24 feb. 2013

Harmonie vindt archivaris: interview met Peter François

Peter François is gebeten door de hafabra-microbe. Sinds zijn dertiende speelt hij klarinet bij de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia in Halle en is …
Lees meer