Home Nieuws Erfgoed gespot! De porseleinkaarten van Koninklij…

Erfgoed gespot! De porseleinkaarten van Koninklijke Harmonie ‘Willen is kunnen’

In december organiseerde CEMPER samen met Erfgoed Viersprong een webinarreeks over het zorgen voor en tonen van archief voor amateur muziek- en dansverenigingen. Eén van de deelnemers speelde bij de Koninklijke Harmonie Willen is kunnen’ uit Lochristi, die in 2019 tweehonderd kaarsjes uitblies! Naar aanleiding van dit jubileum werd heel wat archiefmateriaal gedigitaliseerd, geklasseerd en uitgebreid beschreven in het jubileumboek 200 jaar Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen’ te Lochristi — 1819 – 2019. Bijzonder zijn de vier porseleinkaarten die werden gedigitaliseerd. 

© Erfgoedbank Land van Rode- Collectie Koninklijke Harmonie Willen is Kunnen Lochristi
Porseleinkaart aan ereleden Harmonie Lochristi, 1846 | Via Erfgoedbank Land Van Rode

Porseleinkaarten?

Porseleinkaarten waren de visitekaartjes van de 19de eeuw. Industriëlen, handelaars en burgers gebruikten ze als statussymbool. Tussen ca. 1825 en 1890 was België zelfs het centrum van de porseleinkaartproductie. Toen al waren ze een heus verzamelobject. 

De naam van de porseleinkaarten verwijst naar hun uitzicht. Op dun wit karton werd een dunne laag porseleinaarde gemengd met loodwit aangebracht. Via lithografie of steendruk werden deze dan bedrukt. De kaarten hebben een vrij specifieke witte glans en textuur en lijken zo wat op porselein. Speciaal aan deze kaarten is dat ze, zelfs na 150 jaar, nog niets van hun glans en kwaliteit verloren hebben. 

Porseleinkaarten vielen uit de mode vanwege het procéde om de ondergrond van het drukwerk te maken. De loodwitte verf was zeer toxisch, wat een risico voor de drukkers inhield. Daarnaast evolueerden de druktechniek naar goedkopere en snellere rotatiedruk en brak de commerciële fotografie door.

Bron: Liberaal Archief ontsluit geïnventariseerde collectie porseleinkaarten. (2013, 17 december). ETWIE.

De porseleinkaarten van Willen is kunnen

Deze porseleinkaarten zijn een van de oudere stukken uit het harmoniearchief en zeker een van de meest kwetsbare. Dankzij digitalisering kan je ze bekijken via de beeldbank Land van Rode en bij Liberas.

Ook interessant

08 okt. 2024

Topstuk voorgesteld: Bundel toneelprogramma’s met het toneelstuk Athanes

De belangrijkste sporen van toneel in jezuïetencolleges zijn toneelteksten en -programma's. In de Antwerpse Universiteitsbibliotheek wordt een bundel…
Lees meer
16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
02 sep. 2024

Topstuk voorgesteld: Schets van Beethovens eerste pianosonate

In mei 2024 kocht de Vlaamse Gemeenschap compositieschetsen van de eerste pianosonate van Ludwig van Beethoven aan. Wij gingen in gesprek met Beethov…
Lees meer
28 aug. 2024

‘Beleving’ belicht Limburgs immaterieel erfgoed

Het Limburgs Volkskundig Genootschap, hun partners en vrijwilligers brachten 101 levende gebruiken en tradities uit Limburg in kaart en beeld. Daarbi…
Lees meer