Home Nieuws Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Erfgoedcel k.ERF en LECA publiceerden onlangs Wie zingt, die krijgt, een inspiratiegids voor bedelzangtradities. Tegelijk ging ook de website zing-ze’ online. Beide initiatieven hebben tot doel het immaterieel erfgoed van bedelzangtradities in de kijker te zetten en de Kempenaren opnieuw of nog harder aan het zingen te krijgen.

De inspiratiegids en website kaderen in het grotere project Zing ze’, dat begin dit jaar van start ging. Via dit project wil erfgoedcel k.ERF de Kempenaren bewust maken van de rijke bedelzangcultuur die in haar regio leeft, met bekende tradities (waaronder Driekoningenzingen) en minder bekende (zoals Goriën) en hen stimuleren deze tradities levendig te houden. Hoewel jaarlijks nog heel wat zangertjes de straat optrekken, stelde k.ERF vast dat de bedelzangtradities voor nieuwe uitdagingen staan, zoals het drukkere verkeer of nieuwe inwoners die niet met de lokale tradities vertrouwd zijn. De erfgoedcel ontwikkelde daarom instrumenten om aan de slag te gaan met de lokale zangtradities.

De brochure Wie zingt, die krijgt geeft naast een beknopte context bij de bedelzangtradities in de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie) tal van inspirerende praktijkvoorbeelden om het bedelzingen te stimuleren. Resonant leverde voor de brochure een korte, praktische handleiding aan voor wie een project rond liedcultuur wil opzetten. Op de website kan je ondersteunend materiaal vinden, zoals audio- en partituurfragmenten, lespakketten (voor derde en vierde leerjaar, ontwikkeld i.s.m. Casa Blanca), knutseltips en recepten.

De brochure is gratis en kan besteld worden bij k.ERF. Ook online kan je de brochure integraal raadplegen.

Ook interessant

25 okt. 2023

Schipper mag ik overvaren? verschijnt op 14 november

Met 'Schipper mag ik overvaren?' wil CEMPER de rijkdom aan kinderliedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden laten zien. De lancering van …
Lees meer
06 jun. 2023

Puinentroost en Snoezepoezen

Het stadsarchief van Ieper dook in het theatererfgoed en vond een rijke geschiedenis.
Lees meer
02 mrt. 2023

Leven en werk van componist Paul Gilson (1865-1942)

Kurt Bertels presenteert het leven en werk van componist Paul Gilson.
Lees meer
13 mei 2022

Het draailierbouwboek

Ontdek alle facetten van de luitvormige draailier zoals deze in ‘t Ateljeeke in Rumst gemaakt wordt.
Lees meer