Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Erfgoedcel k.ERF en LECA publiceerden onlangs Wie zingt, die krijgt, een inspiratiegids voor bedelzangtradities. Tegelijk ging ook de website zing-ze’ online. Beide initiatieven hebben tot doel het immaterieel erfgoed van bedelzangtradities in de kijker te zetten en de Kempenaren opnieuw of nog harder aan het zingen te krijgen.

De inspiratiegids en website kaderen in het grotere project Zing ze’, dat begin dit jaar van start ging. Via dit project wil erfgoedcel k.ERF de Kempenaren bewust maken van de rijke bedelzangcultuur die in haar regio leeft, met bekende tradities (waaronder Driekoningenzingen) en minder bekende (zoals Goriën) en hen stimuleren deze tradities levendig te houden. Hoewel jaarlijks nog heel wat zangertjes de straat optrekken, stelde k.ERF vast dat de bedelzangtradities voor nieuwe uitdagingen staan, zoals het drukkere verkeer of nieuwe inwoners die niet met de lokale tradities vertrouwd zijn. De erfgoedcel ontwikkelde daarom instrumenten om aan de slag te gaan met de lokale zangtradities.

De brochure Wie zingt, die krijgt geeft naast een beknopte context bij de bedelzangtradities in de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie) tal van inspirerende praktijkvoorbeelden om het bedelzingen te stimuleren. Resonant leverde voor de brochure een korte, praktische handleiding aan voor wie een project rond liedcultuur wil opzetten. Op de website kan je ondersteunend materiaal vinden, zoals audio- en partituurfragmenten, lespakketten (voor derde en vierde leerjaar, ontwikkeld i.s.m. Casa Blanca), knutseltips en recepten.

De brochure is gratis en kan besteld worden bij k.ERF. Ook online kan je de brochure integraal raadplegen.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen