Home Nieuws Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Erfgoedcel k.ERF en LECA publiceerden onlangs Wie zingt, die krijgt, een inspiratiegids voor bedelzangtradities. Tegelijk ging ook de website Zing Ze! online. Beide initiatieven hebben tot doel het immaterieel erfgoed van bedelzangtradities in de kijker te zetten en de Kempenaren opnieuw of nog harder aan het zingen te krijgen.

De inspiratiegids en website kaderen in het grotere project Zing ze’, dat begin dit jaar van start ging. Via dit project wil erfgoedcel k.ERF de Kempenaren bewust maken van de rijke bedelzangcultuur die in haar regio leeft, met bekende tradities (waaronder Driekoningenzingen) en minder bekende (zoals Goriën) en hen stimuleren deze tradities levendig te houden. Hoewel jaarlijks nog heel wat zangertjes de straat optrekken, stelde k.ERF vast dat de bedelzangtradities voor nieuwe uitdagingen staan, zoals het drukkere verkeer of nieuwe inwoners die niet met de lokale tradities vertrouwd zijn. De erfgoedcel ontwikkelde daarom instrumenten om aan de slag te gaan met de lokale zangtradities.

De brochure Wie zingt, die krijgt geeft naast een beknopte context bij de bedelzangtradities in de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie) tal van inspirerende praktijkvoorbeelden om het bedelzingen te stimuleren. Resonant (nu CEMPER) leverde voor de brochure een korte, praktische handleiding aan voor wie een project rond liedcultuur wil opzetten. Op de website kan je ondersteunend materiaal vinden, zoals audio- en partituurfragmenten, lespakketten (voor derde en vierde leerjaar, ontwikkeld i.s.m. Casa Blanca), knutseltips en recepten.

Je kan de inspiratiegids online raadplegen.

Ook interessant

21 okt. 2024

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Het virtueel museum FAAM verwelkomt jouw erfgoed.
Lees meer
01 okt. 2024

Hoe een podiumtijdschrift zijn archief activeert – Simon Baetens over 40 jaar Etcetera

Het archief van 40 jaar Etcetera vormde de basis voor vier podcasts, die nog tot 31 oktober 2024 te beluisteren zijn in het Letterenhuis. Simon Baete…
Lees meer
30 sep. 2024

Erfgoed in de schijnwerpers: podiumtechnisch erfgoed als leermiddel in het beroepssecundair onderwijs

Met zijn masterproef 'Erfgoed in de schijnwerpers' ontwikkelde Elias Feys een lespakket dat podiumtechnisch erfgoed inzet als educatief middel in het…
Lees meer
16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer