Home Nieuws Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Publicatie: Wie zingt, die krijgt

Erfgoedcel k.ERF en LECA publiceerden onlangs Wie zingt, die krijgt, een inspiratiegids voor bedelzangtradities. Tegelijk ging ook de website Zing Ze! online. Beide initiatieven hebben tot doel het immaterieel erfgoed van bedelzangtradities in de kijker te zetten en de Kempenaren opnieuw of nog harder aan het zingen te krijgen.

De inspiratiegids en website kaderen in het grotere project Zing ze’, dat begin dit jaar van start ging. Via dit project wil erfgoedcel k.ERF de Kempenaren bewust maken van de rijke bedelzangcultuur die in haar regio leeft, met bekende tradities (waaronder Driekoningenzingen) en minder bekende (zoals Goriën) en hen stimuleren deze tradities levendig te houden. Hoewel jaarlijks nog heel wat zangertjes de straat optrekken, stelde k.ERF vast dat de bedelzangtradities voor nieuwe uitdagingen staan, zoals het drukkere verkeer of nieuwe inwoners die niet met de lokale tradities vertrouwd zijn. De erfgoedcel ontwikkelde daarom instrumenten om aan de slag te gaan met de lokale zangtradities.

De brochure Wie zingt, die krijgt geeft naast een beknopte context bij de bedelzangtradities in de k.ERF-regio (Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie) tal van inspirerende praktijkvoorbeelden om het bedelzingen te stimuleren. Resonant (nu CEMPER) leverde voor de brochure een korte, praktische handleiding aan voor wie een project rond liedcultuur wil opzetten. Op de website kan je ondersteunend materiaal vinden, zoals audio- en partituurfragmenten, lespakketten (voor derde en vierde leerjaar, ontwikkeld i.s.m. Casa Blanca), knutseltips en recepten.

Je kan de inspiratiegids online raadplegen.

Ook interessant

24 mei 2024

Al zingend leren over immaterieel erfgoed

Tijdens de erfgoedweken trok onze collega Debora Plouy als erfgoedklasbak door Vlaanderen en Brussel. Hoe verliepen de lessen? En welke tips heeft ze…
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
25 apr. 2024

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

7 Mechelse vrijetijdsgezelschappen laten je in een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo hun theatererfgoed ontdekken.
Lees meer
23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer