Home Nieuws Rondetafelgesprek over de archivering van dans in…

Rondetafelgesprek over de archivering van dans in Vlaanderen

Lancering themanummer Documenta Getuigen van het dansverleden: De archivering van dans in Vlaanderen’

De nieuwste uitgave van Documenta – Tijdschrift voor Theater is zopas verschenen! Het gaat om een speciaal themanummer rond de archivering van dans in Vlaanderen, samengesteld door gastredacteurs Annelies Van Assche (S:PAM, Universiteit Gent) en Timmy De Laet (Visual Poetics, Universiteit Antwerpen). Het initiatief voor dit nummer kwam tot stand in de schoot van CoDa | Cultures of Dance’, een nieuw onderzoeksnetwerk voor dansstudies dat met de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) werd opgericht in 2020.

Meer info over de inhoud van dit themanummer lees je in dit artikel. 

Om het themanummer te lanceren, organiseert Documenta in het kader van de Dag van de Dans een rondetafelgesprek met de auteurs en gastredacteurs. Samen zullen zij in gesprek gaan over de uitdagingen die de archivering van dans met zich meebrengt, in relatie tot het Vlaamse dansveld. Hoe kan een regio met zulk een bloeiende dansscène ervoor zorgen dat dit rijke verleden gewaarborgd blijft? Wat kunnen historische documenten ons leren over een bewegingskunst als dans? Welke choreografen en dansers hebben de geschiedenis niet gehaald en kunnen via het archief opnieuw tot leven komen? Hoe valt de internationale oriëntatie van het veld te rijmen met de lokale verankering van danserfgoed?

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Wanneer: zaterdag 23 april 2022 om 19.00 uur

Wie: Staf Vos (CEMPER), Edith Cassiers (AP Hogeschool/​UAntwerpen), Sander Vloebergs (KU Leuven), Roosje Mestdagh (UGent), Kato Wilms (UGent), Nina Van Praet (UGent), Annelies Van Assche (UGent) en Timmy De Laet (UAntwerpen)

Meer informatie vind je in het Facebookevenement.

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
25 apr. 2024

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

7 Mechelse vrijetijdsgezelschappen laten je in een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo hun theatererfgoed ontdekken.
Lees meer