Home Nieuws Rondetafelgesprek over de archivering van dans in…

Rondetafelgesprek over de archivering van dans in Vlaanderen

Lancering themanummer Documenta Getuigen van het dansverleden: De archivering van dans in Vlaanderen’

De nieuwste uitgave van Documenta – Tijdschrift voor Theater is zopas verschenen! Het gaat om een speciaal themanummer rond de archivering van dans in Vlaanderen, samengesteld door gastredacteurs Annelies Van Assche (S:PAM, Universiteit Gent) en Timmy De Laet (Visual Poetics, Universiteit Antwerpen). Het initiatief voor dit nummer kwam tot stand in de schoot van CoDa | Cultures of Dance’, een nieuw onderzoeksnetwerk voor dansstudies dat met de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) werd opgericht in 2020.

Meer info over de inhoud van dit themanummer lees je in dit artikel.

Om het themanummer te lanceren, organiseert Documenta in het kader van de Dag van de Dans een rondetafelgesprek met de auteurs en gastredacteurs. Samen zullen zij in gesprek gaan over de uitdagingen die de archivering van dans met zich meebrengt, in relatie tot het Vlaamse dansveld. Hoe kan een regio met zulk een bloeiende dansscène ervoor zorgen dat dit rijke verleden gewaarborgd blijft? Wat kunnen historische documenten ons leren over een bewegingskunst als dans? Welke choreografen en dansers hebben de geschiedenis niet gehaald en kunnen via het archief opnieuw tot leven komen? Hoe valt de internationale oriëntatie van het veld te rijmen met de lokale verankering van danserfgoed?

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Wanneer: zaterdag 23 april 2022 om 19.00 uur

Wie: Staf Vos (CEMPER), Edith Cassiers (AP Hogeschool/​UAntwerpen), Sander Vloebergs (KU Leuven), Roosje Mestdagh (UGent), Kato Wilms (UGent), Nina Van Praet (UGent), Annelies Van Assche (UGent) en Timmy De Laet (UAntwerpen)

Meer info: https://​fb​.me/​e​/​1​C​G​G​bDuyl

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
05 dec. 2023

Eerste hulp bij Dans & Erfgoed – CEMPER op Dansstorm

CEMPER was aanwezig op Dansstorm 2023 met een standje in de Kruidtuin en vliegende reporters. Zij gingen in gesprek over dans en erfgoed.
Lees meer