Home Nieuws Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displayi…

Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture'

Op woensdag 10 februari 2021 vindt het derde (online) seminarie van ICTM Belgium Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture’ plaats (Engels en Frans gesproken). In deze lezing gaan Claire Chantrenne (Muziekinstrumentenmuseum, Brussel) en Marie-Pierre Lissois (Traditional Arts and Ethnology Centre, Laos) in op de relevantie en de uitdagingen van het tentoonstellen van etnomusicologisch onderzoek in een museale context, meer specifiek van muziekinstrumenten.

Twee verschillende benaderingen worden besproken aan de hand van concrete voorbeelden: de tentoonstelling Voices of the Wind’ (tentoongesteld in het TAEC museum in Laos), en de MIM-collectie in Brussel. De panelleden zullen ingaan op vragen over ethiek en methodologie bij het verzamelen van instrumenten (hoe worden instrumenten in het veld verzameld), verschillende methodes bij het tentoonstellen van instrumenten (moeten instrumenten bespeelbaar zijn, bespeeld worden, alleen geconserveerd worden, etc.), en de relevantie van de sociaal-culturele context van de instrumenten (moet het instrument worden tentoongesteld als een object of als een sociaal-cultureel instrument)? De discussie zal ook concrete beroepsmogelijkheden voor etnomusicologen in musea en particuliere onderzoekscentra illustreren.

Meer info vind je op het Facebookevenement.

MiM Brussel

Ook interessant

IMG 7583 web
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer
Erfgoeddag 2024 Thuis
07 dec. 2023

Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
Lees meer
Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Womex2023
21 nov. 2023

CEMPER te gast op WOMEX

Wat kunnen archieven betekenen voor traditionele muziek en wereldmuziek?
Lees meer