Home Nieuws Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displayi…

Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture'

Op woensdag 10 februari 2021 vindt het derde (online) seminarie van ICTM Belgium Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture’ plaats (Engels en Frans gesproken). In deze lezing gaan Claire Chantrenne (Muziekinstrumentenmuseum, Brussel) en Marie-Pierre Lissois (Traditional Arts and Ethnology Centre, Laos) in op de relevantie en de uitdagingen van het tentoonstellen van etnomusicologisch onderzoek in een museale context, meer specifiek van muziekinstrumenten.

Twee verschillende benaderingen worden besproken aan de hand van concrete voorbeelden: de tentoonstelling Voices of the Wind’ (tentoongesteld in het TAEC museum in Laos), en de MIM-collectie in Brussel. De panelleden zullen ingaan op vragen over ethiek en methodologie bij het verzamelen van instrumenten (hoe worden instrumenten in het veld verzameld), verschillende methodes bij het tentoonstellen van instrumenten (moeten instrumenten bespeelbaar zijn, bespeeld worden, alleen geconserveerd worden, etc.), en de relevantie van de sociaal-culturele context van de instrumenten (moet het instrument worden tentoongesteld als een object of als een sociaal-cultureel instrument)? De discussie zal ook concrete beroepsmogelijkheden voor etnomusicologen in musea en particuliere onderzoekscentra illustreren.

Meer info vind je op het Facebookevenement.

MiM Brussel

Ook interessant

21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer
14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
25 apr. 2024

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

7 Mechelse vrijetijdsgezelschappen laten je in een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo hun theatererfgoed ontdekken.
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer