Home Nieuws Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displayi…

Seminarie: 'Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture'

Op woensdag 10 februari 2021 vindt het derde (online) seminarie van ICTM Belgium Museums and ethnomusicology: displaying objects, displaying culture’ plaats (Engels en Frans gesproken). In deze lezing gaan Claire Chantrenne (Muziekinstrumentenmuseum, Brussel) en Marie-Pierre Lissois (Traditional Arts and Ethnology Centre, Laos) in op de relevantie en de uitdagingen van het tentoonstellen van etnomusicologisch onderzoek in een museale context, meer specifiek van muziekinstrumenten.

Twee verschillende benaderingen worden besproken aan de hand van concrete voorbeelden: de tentoonstelling Voices of the Wind’ (tentoongesteld in het TAEC museum in Laos), en de MIM-collectie in Brussel. De panelleden zullen ingaan op vragen over ethiek en methodologie bij het verzamelen van instrumenten (hoe worden instrumenten in het veld verzameld), verschillende methodes bij het tentoonstellen van instrumenten (moeten instrumenten bespeelbaar zijn, bespeeld worden, alleen geconserveerd worden, etc.), en de relevantie van de sociaal-culturele context van de instrumenten (moet het instrument worden tentoongesteld als een object of als een sociaal-cultureel instrument)? De discussie zal ook concrete beroepsmogelijkheden voor etnomusicologen in musea en particuliere onderzoekscentra illustreren.

Meer info vind je op het Facebookevenement.

MiM Brussel

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer