Home Nieuws Starttraject borgen van immaterieel erfgoed

Starttraject borgen van immaterieel erfgoed

Tijdens het Starttraject borgen van immaterieel erfgoed’ zet Werkplaats Immaterieel Erfgoed jou en je erfgoedgemeenschap (verder) op weg met het bewust doen verder leven van jouw tradities, kennis en vaardigheden. Er staan vijf sessies op het programma:

Sessie 1 Donderdag 21 april 2022

Introductie In de eerste sessie leren we elkaars immaterieel-erfgoedpraktijk kennen. Wat is wat immaterieel erfgoed en wat niet? Je maakt kennis met verschillende instrumenten om je werk rond jouw praktijk te versterken. Daarnaast krijg je een introductie tot het beleid rond immaterieel erfgoed in Vlaanderen en ontdek je de werking van het platform immaterieelerfgoed​.be

Sessie 2 Donderdag 5 mei 2022

Hoe kan je een immaterieel-erfgoedpraktijk waarderen? Wie is je erfgoedgemeenschap? Welke leden en partners behoren daartoe? Hoe breng je samen met hen de betekenis en de waarde van jouw erfgoed in kaart? Door te waarderen, krijg je inzicht in wat jouw erfgoedgemeenschap belangrijk en betekenisvol acht.

Sessie 3 Donderdag 12 mei 2022

Borgen?! En… actie! Tijden veranderen, mensen ook. Onderneem actie en geef je erfgoed een toekomst. Borgen is het veilig stellen en doen verder leven van je praktijk: documenteren om te onthouden, vertellen waarover het gaat, nieuwe generaties warm maken, je kennis doorgeven, of gewoon een leuk project organiseren. Samen met jou en je erfgoedgemeenschap nemen we potentiële manieren van borgen onder de loep. We bekijken een aantal inspirerende voorbeelden.

Sessie 4 Zaterdag 28 mei 2022

Leve immaterieel erfgoed! Een inspirerende dag voor iedereen die betrokken is bij immaterieel erfgoed in Vlaanderen. Verwacht je aan een feestelijk ontmoetingsmoment.

Sessie 5 Donderdag 9 juni 2022 

Samen reflecteren we over het afgelegde traject en bekijken we de borgingsacties die je erfgoedgemeenschap in de toekomst kan nemen.

Schrijf je in op immaterieelerfgoed​.be

Ook interessant

11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer
14 dec. 2023

Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 23 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten
Lees meer
05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer