Studiedag: Eerste hulp bij schenkingen

003

Overweeg je een schenking van (delen van) je collectie aan een erfgoedinstelling zoals een museum, archief of erfgoedbibliotheek? Ben je zelf werkzaam bij een erfgoedinstelling die schenkingen ontvangt of wil ontvangen? Of heb je er mee te maken als ambtenaar, curator, adviseur of verzamelaar? Dan is deze studiedag beslist iets voor jou.

Schenkingen zijn namelijk niet altijd een geschenk. Er zijn de voorwaarden die de schenker stelt, de omstandigheden, het voortschrijdend inzicht, enzovoort. Bovendien hoort bij een schenking ook altijd een juridisch afsprakenkader, dat de beide partijen aan elkaar bindt. Ook als de inzichten en voorkeuren (o.a. door collectiemobiliteit en andere ontwikkelingen) veranderen. Kan er dan een mouw worden gepast aan die overeenkomst? En is die tot in de eeuwigheid van kracht? Hoe kunt u omgaan met de familie van de schenker, eens hij of zij er niet meer is?

Op deze studiedag lichten experten het juridische kader en zowel mogelijkheden als gevolgen van een schenking toe. Cultuurloket helpt je de weg te vinden naar verschillende plaatsen kan je terecht voor ondersteuning en begeleiding. Zo helpt CEMPER je met alle schenkingen die betrekking hebben op muziek- of podiumkunstenerfgoed, maar er zijn nog méér actoren. 

Anderen lichten toe hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Onder andere CEMPER-collega en medewerker van het project Jazzcollectie Juul Anthonissen’ deelt haar ervaringen. Maar er is ook voldoende ruimte voor het stellen van vragen, nieuwe contacten te leggen, enzovoort.

Kortom, een aanrader voor iedereen die meer wil weten over schenkingen!

Praktisch

  • Donderdag 7 november 2019, vanaf 9.30 (onthaal) tot 17.30 uur
  • Art Center Hugo Voeten in Herentals
  • Volledige programma en inschrijven via faro​.be
  • Een initiatief van Art Center Hugo Voeten, Erfgoedcel Kempens Karakter, Stad Herentals en FARO

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen