Home Nieuws Succesvolle start van het European Folk Network

Succesvolle start van het European Folk Network

Donderdag 28 en vrijdag 29 november vond de allereerste conferentie plaats van het European Folk Network. 63 Europese professionals uit de traditionele kunsten van 17 verschillende landen kwamen samen in The Scotland House in Brussel om elkaar te ontmoeten, te genieten van interessante lezingen & concerten en om te brainstormen over de toekomst van het gloednieuwe Europese netwerk, vooral over wat het concreet zou kunnen betekenen voor de huidige internationale folk- en traditionele-muziekscène.

Collega Anaïs gaf er (via Skype) een inspirerende lezing over Our Common Cultural Capital. Hierin belichtte zij hoe mensen over de eeuwen heen omgingen met traditionele en folkmuziek. Vandaag vormt de UNESCO-Conventie voor het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (2003) vaak het kader voor de omgang met deze muziekpraktijken. Hierin staan gemeenschappen, groepen en — in sommige gevallen — individuen tot wie het muzikaal erfgoed behoort centraal. Idealiter betekent dit dat het muzikaal erfgoed door zijn eigen gemeenschap en in zijn eigen context kan blijven uitgevoerd, op een manier waarop de mensen zich ermee kunnen blijven identificeren. Een bedenking hierbij is echter dat de UNESCO-conventie sterk denkt vanuit de regionale begrenzing van de lidstaat. Muziek kent echter geen grenzen. Netwerken, zoals het European Folk Network, kunnen een sterke duw in de rug betekenen voor dit grenzeloos denken’. Ze kunnen helpen om mensen en gemeenschappen over de grenzen heen te verbinden, hen bewust te maken van hun gedeeld erfgoed en samenwerking te bevorderen voor een verzekerde toekomst van het muzikaal erfgoed.

Collega Anaïs geeft haar presentatie via Skype (c) Lars Bauwens
Collega Anaïs geeft haar presentatie via Skype © Lars Bauwens

Na andere boeiende lezingen van Jim Tough (Amateo) en Ros Rigby (Former President European Jazz Network), konden de leden tijdens 3 Open Space Discussions topics die te maken hadden met het verdere verloop en de doelen van het netwerk aanreiken en bediscussiëren.

Kortom: de eerste editie was een succes!

Interesse in het European Folk Network? Ontdek hun visie en doelstellingen en sluit je aan.

Ook interessant

Tentoonstelling met houten taboers in verschillende formaten en een decordoek in de achtergrond
05 dec. 2024

Veldtekening podiumtechnisch erfgoed in Vlaanderen en Brussel

CEMPER bracht voor het eerst in kaart waar podiumtechnisch erfgoed zich in Vlaanderen en Brussel bevindt, wat de waarde ervan is en welke risico’s he…
Lees meer
03 dec. 2024

Netwerk Danserfgoed gaat van start – Verslag van de eerste werksessies

Op 19 oktober en 12 november 2024 organiseerde CEMPER werksessies om het actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen te verfijnen en van start te gaan m…
Lees meer
02 dec. 2024

Terugblik op CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op 12 november 2024 organiseerde CEMPER een eerste editie van CEMPER connect. Lees hier een kort of uitgebreid verslag van deze dag.
Lees meer
30 sep. 2024

Erfgoed in de schijnwerpers: podiumtechnisch erfgoed als leermiddel in het beroepssecundair onderwijs

Met zijn masterproef 'Erfgoed in de schijnwerpers' ontwikkelde Elias Feys een lespakket dat podiumtechnisch erfgoed inzet als educatief middel in het…
Lees meer