Home Nieuws Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Luc Brewaeys (19592015) ademde muziek. Álles verwerkte hij in zijn composities, van de kleine dingen waarvan hij hield tot de diepzinnige thema’s die hem raakten. Brewaeys ontwikkelde een geheel eigen stijl binnen het spectralisme, vierde de rijkdom van klank en klankkleur in zowel orkest- als solowerken en zette Vlaanderen internationaal op de kaart met talrijke prestigieuze prijzen, opdrachten en residenties.

Aan inspiratie was geen gebrek: op elk moment bruiste er muziek in zijn hoofd en werden er in een hoekje van zijn brein klanken, kleuren en combinaties beproefd. Schetsen kwamen daar niet of nauwelijks aan te pas. Als een idee goed genoeg is, blijft het vanzelf wel hangen’, zei hij.

Brewaeys Unfolding – een knipoog naar de compositie Black Rock Unfolding – neemt de luisteraar mee achter de bruisende bladspiegel van Brewaeys’ partituren. Een tentoonstelling, een boek en een webpagina laten je zijn muziek ontdekken en herontdekken vanuit verschillende invalshoeken, en laten je kennismaken met Luc Brewaeys als componist en mens.


Brewaeys Unfolding is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] naar aanleiding van de overdracht van het artistieke archief van Luc Brewaeys naar het Universiteitsarchief van de KU Leuven en werd gerealiseerd i.s.m. KU Leuven Bibliotheken en de Onderzoeksgroep Musicologie en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Klara.

Ontdek meer over Luc Brewaeys tijdens deze tentoonstelling van 10 maart tot 13 juni 2022 in de Universiteitsbibliotheek van KU Leuven. Op de website van MATRIX vind je meer info.

Ook interessant

Dance-ICH Boombal Guus Herremans
07 sep. 2023

2023 is een feestjaar

2023 is een feestjaar voor immaterieel erfgoed. Op 17 oktober zal het precies 20 jaar geleden zijn dat Unesco de 2003 Conventie voor het Borgen van h…
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
Octo Missae MPM OD R 38 07 00016 web
04 sep. 2023

Topstuk in de kijker: Octo Missae, quinque, sex, et septem vocum

In 1578 drukte Christoffel Plantin voor het eerst polyfone muziek. Octo Missae, een luxe misboek met acht missen was opgedragen aan de Spaanse koning…
Lees meer
Draailierdag visual
11 aug. 2023

Draailierdag

Op 30 september organiseren we een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en –liefhebbers.
Lees meer