Ga aan de slag met een Cultuurkrediet

Bach-academie-Alden-Biesen
11-04-2019

Ben je professioneel actief in de cultuursector (muziek, podiumkunsten, circuskunsten, en meer)? Je bent op zoek naar een lening, maar krijgt die niet van de bank? Dan is een Cultuurkrediet misschien iets voor jou.


Wat houdt het in?

Een Cultuurkrediet is een krediet of lening tot 100.000 euro. De rente varieert van 0% tot 3%. Voor een Cultuurkrediet moet je geen waarborg geven en het is bovendien achtergesteld. Je krijgt pas een Cultuurkrediet wanneer je voor hetzelfde project geen lening van de bank kan krijgen.

Waarvoor kan ik lenen?

Je kan zowat alles wat te maken heeft met je cultuurwerking financieren met een Cultuurkrediet. Wil je een nieuwe investering doen? Een tijdelijk cashflowprobleem tot je subsidies worden gestort? Je wil met een nieuw project van start gaan? Een Cultuurkrediet zet je op weg.

Een mooi voorbeeld van hoe een Cultuurkrediet werd ingezet voor cultureel erfgoed is de aankoop van een nieuw orgel door vzw Organum Alden Biesen. Deze vereniging houdt de orgelcultuur in Vlaanderen levend. Samen met gerenommeerde organisten over de hele wereld organiseren ze concerten om het historische Van Peteghem-orgel (een authentiek Vlaamse rococo-orgel) bespeelbaar en onder de aandacht te houden. Om nog méér orgelliefhebbers aan te spreken lieten ze een nieuw continuo orgel bouwen, dat gebruikt wordt ter begeleiding van barokconcerten. Via een Cultuurkrediet kon het orgel definitief aangekocht worden.

Hoe aanvragen?

Je Cultuurkrediet aanvragen doe je bij Hefboom, die in opdracht van de Vlaamse overheid de uitvoering ervan op zich neemt. Op basis van een onderbouwd inhoudelijk en financieel plan, evalueert Hefboom je aanvraag. Bij Cultuurloket kan je terecht voor ondersteuning bij het opstellen van een financieel plan.

Meer info?

Surf naar www​.cultuurkrediet​.be voor alle info

11-04-2019

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen