Home Nieuws Ga aan de slag met een Cultuurkrediet

Ga aan de slag met een Cultuurkrediet

Ben je professioneel actief in de cultuursector (muziek, podiumkunsten, circuskunsten, en meer)? Je bent op zoek naar een lening, maar krijgt die niet van de bank? Dan is een Cultuurkrediet misschien iets voor jou.

Wat houdt het in?

Een Cultuurkrediet is een krediet of lening tot 100.000 euro. De rente varieert van 0% tot 3%. Voor een Cultuurkrediet moet je geen waarborg geven en het is bovendien achtergesteld. Je krijgt pas een Cultuurkrediet wanneer je voor hetzelfde project geen lening van de bank kan krijgen.

Waarvoor kan ik lenen?

Je kan zowat alles wat te maken heeft met je cultuurwerking financieren met een Cultuurkrediet. Wil je een nieuwe investering doen? Een tijdelijk cashflowprobleem tot je subsidies worden gestort? Je wil met een nieuw project van start gaan? Een Cultuurkrediet zet je op weg.

Een mooi voorbeeld van hoe een Cultuurkrediet werd ingezet voor cultureel erfgoed is de aankoop van een nieuw orgel door vzw Organum Alden Biesen. Deze vereniging houdt de orgelcultuur in Vlaanderen levend. Samen met gerenommeerde organisten over de hele wereld organiseren ze concerten om het historische Van Peteghem-orgel (een authentiek Vlaamse rococo-orgel) bespeelbaar en onder de aandacht te houden. Om nog méér orgelliefhebbers aan te spreken lieten ze een nieuw continuo orgel bouwen, dat gebruikt wordt ter begeleiding van barokconcerten. Via een Cultuurkrediet kon het orgel definitief aangekocht worden.

Hoe aanvragen?

Je Cultuurkrediet aanvragen doe je bij Hefboom, die in opdracht van de Vlaamse overheid de uitvoering ervan op zich neemt. Op basis van een onderbouwd inhoudelijk en financieel plan, evalueert Hefboom je aanvraag. Bij Cultuurloket kan je terecht voor ondersteuning bij het opstellen van een financieel plan.

Meer info?

Surf naar www​.cultuurkrediet​.be voor alle info.

11-04-2019

Ook interessant

05 dec. 2024

Game on: Welke linken hebben muziek en podiumkunsten met sport en spel?

Met de slagzin ‘Game on!’ staan sport en spel centraal tijdens Erfgoeddag 2025. Ook muziek en podiumkunsten hebben banden met dat thema.
Lees meer
21 okt. 2024

Breng muziek en podiumkunsten aan op FAAM

Het virtueel museum FAAM verwelkomt jouw erfgoed.
Lees meer
03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
03 sep. 2024

Videoreeks leren archiveren: tips voor het bewaren van je kunstenerfgoed

Met de videoreeks 'Leren Archiveren' willen we muzikanten, theatermakers, dansers en andere kunstenaars helpen om hun erfgoed duurzaam te beheren. De…
Lees meer