Home Nieuws Ga aan de slag met een Cultuurkrediet

Ga aan de slag met een Cultuurkrediet

Ben je professioneel actief in de cultuursector (muziek, podiumkunsten, circuskunsten, en meer)? Je bent op zoek naar een lening, maar krijgt die niet van de bank? Dan is een Cultuurkrediet misschien iets voor jou.


Wat houdt het in?

Een Cultuurkrediet is een krediet of lening tot 100.000 euro. De rente varieert van 0% tot 3%. Voor een Cultuurkrediet moet je geen waarborg geven en het is bovendien achtergesteld. Je krijgt pas een Cultuurkrediet wanneer je voor hetzelfde project geen lening van de bank kan krijgen.

Waarvoor kan ik lenen?

Je kan zowat alles wat te maken heeft met je cultuurwerking financieren met een Cultuurkrediet. Wil je een nieuwe investering doen? Een tijdelijk cashflowprobleem tot je subsidies worden gestort? Je wil met een nieuw project van start gaan? Een Cultuurkrediet zet je op weg.

Een mooi voorbeeld van hoe een Cultuurkrediet werd ingezet voor cultureel erfgoed is de aankoop van een nieuw orgel door vzw Organum Alden Biesen. Deze vereniging houdt de orgelcultuur in Vlaanderen levend. Samen met gerenommeerde organisten over de hele wereld organiseren ze concerten om het historische Van Peteghem-orgel (een authentiek Vlaamse rococo-orgel) bespeelbaar en onder de aandacht te houden. Om nog méér orgelliefhebbers aan te spreken lieten ze een nieuw continuo orgel bouwen, dat gebruikt wordt ter begeleiding van barokconcerten. Via een Cultuurkrediet kon het orgel definitief aangekocht worden.

Hoe aanvragen?

Je Cultuurkrediet aanvragen doe je bij Hefboom, die in opdracht van de Vlaamse overheid de uitvoering ervan op zich neemt. Op basis van een onderbouwd inhoudelijk en financieel plan, evalueert Hefboom je aanvraag. Bij Cultuurloket kan je terecht voor ondersteuning bij het opstellen van een financieel plan.

Meer info?

Surf naar www​.cultuurkrediet​.be voor alle info

11-04-2019

Ook interessant

05 dec. 2023

Toolbox voor het audiovisueel documenteren van vakmanschap

Op 25 november werd Focus Vakmanschap afgesloten met een congres waarop de toolbox werd voorgesteld.
Lees meer
24 nov. 2023

MusicBrainz gebruiken bij de inventarisatie van je audiocollectie | Deel 1

Welke inhoud is welkom op MusicBrainz? Hoe kan je informatie hergebruiken? En hoe ziet de metadatastructuur eruit?
Lees meer
16 mei 2023

Jouw immaterieelerfgoedpraktijk op Open Monumentendag 2023?

We geven je inspiratie hoe immaterieel muziek- en podiumerfgoed hand in hand kan gaan met onroerend erfgoed.
Lees meer
23 sep. 2021

Bronnengids Podium: het nieuwe Google voor podiumerfgoed

Bronnenmateriaal vinden rond dans, theater en aanverwante disciplines is niet evident. De Bronnengids wil hierbij helpen.
Lees meer