Home Nieuws 'To imagine otherwise': laat u inspireren

'To imagine otherwise': laat u inspireren

Scherp uw denken aan met de webinarreeks To imagine otherwise: future archives.

De digitale transformatie van onze samenleving heeft een enorme impact op de aard en vorm van kunst en erfgoed. Nieuwe, digitale kunstvormen zien het licht, computers maken vanaf nu ook kunst en 3D-printers produceren objecten. Vandaag stelt de bewaring van hedendaagse kunstvoorwerpen en ‑installaties, het erfgoed van morgen, grote uitdagingen voor zowel kunst- als erfgoedinstellingen. Vragen rond technologische, praktische én ethische kwesties duiken op, zoals: 

  • Wat bewaren we? 
  • Hoe bepalen we wat er bewaard moet worden? 
  • Hoe bewaren we? 
  • Hoe kunnen we vandaag beslissen wat belangrijk is voor de toekomst? 
  • Zijn we ons bewust vanuit welke referentiekaders we te werk gaan? Doen we (on)bewust aan canonvorming? 
  • Hebben we een verantwoordelijkheid om gender en diversiteit in beeld te brengen? 
  • Wat met participatie? 
  • Hoe verhouden we ons tot overheden en publiek? 
  • En bij dit alles: hoe rechtvaardigen we onze keuzes? 

In een reeks van vier webinars, verspreid over het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022, lieten we vier internationale toonaangevende experts aan het woord over het archief van de toekomst. 

Doelgroep:

  • iedereen uit het (internationale) cultureel-erfgoedveld voor wie het beheren en documenteren van (kunsten)erfgoed een uitdaging en een opdracht is, of interesse heeft in dit thema. 

De voertaal is Engels. Deelname is gratis. 

Webinar 1: Wat is de rol van de archivaris in tijden van (online) participatie? 

Alexandra Eveleigh (Collections Information Manager van Wellcome Collection in Londen) beet op 7 december 2021 de spits af met het thema Wat is de rol van de archivaris in tijden van (online) participatie?. Het verslag van de eerste webinar kan je hier lezen en de presentatie van Alexandra Eveleigh kan je hier herbekijken:

Webinar 2: Wie bepaalt de waarde van archieven? Een feministische benadering

De tweede webinar, op vrijdag 11 februari 2022, had als thema Wie bepaalt de waarde van archieven? Een feministische benadering. De gastspreker was Michelle Caswell, Associate Professor of Archival Studies, Department of Information Studies aan de University of California Los Angeles (UCLA). Een verslag van de webinar kan je hier lezen en de presentatie van Michelle Caswell kan je hier herbekijken:

Webinar 3: Representatie: welke stemmen horen we (niet) in het archief?

Het thema van de derde webinar, op donderdag 28 april 2022, was Representatie: welke stemmen horen we (niet) in het archief?. De gastspreker was Andrew Flinn, Reader in Archival Studies and Oral History aan University College London (UCL). Lees hier het verslag van de webinar. Je kan de presentatie hier herbekijken:

In het tijdschrift META van de VVBAD verscheen een kort verslag van de lezing: Welke stemmen horen we (niet) in het archief?.

Webinar 4: Wat brengt de toekomst voor digitalisering?

Andrew Prescott (Professor of Digital Humanities aan de University of Glasgow) sloot de webinarreeks af met Wat brengt de toekomst voor digitalisering? op vrijdag 3 juni 2022. Je kan de presentatie van Andrew Prescott hier herbekijken:


To imagine otherwise: future archives is een initiatief van CEMPER, Letterenhuis, HKA/CKV, VAi, FARO en meemoo.

To read this article in English, click here.

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
31 mei 2024

Stagiaire Lena blikt terug op haar onderzoek naar kostuumerfgoed van muziek, theater en dans

Stagiaire Lena deed het afgelopen jaar onderzoek naar de betekenis van kostuums, ze bracht in kaart welke actoren kostuums bewaren, zocht good practi…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
24 mei 2024

Al zingend leren over immaterieel erfgoed

Tijdens de erfgoedweken trok onze collega Debora Plouy als erfgoedklasbak door Vlaanderen en Brussel. Hoe verliepen de lessen? En welke tips heeft ze…
Lees meer