Home Nieuws Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – We…

Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed

Werk mee aan een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen op onze werksessies van zaterdag 19 oktober 2024 of dinsdag 12 november 2024. We verwelkomen professionelen en vrijetijdsdansers, erfgoedmedewerkers, academici en iedereen die zich voor danserfgoed wil inzetten.

Werksessie in januari 2024 bij STUK | © Joeri Thiry

CEMPER heeft de laatste jaren vele acties ondernomen voor het danserfgoed: we waren actief in het Creative Europe-project Dance – ICH , praatten over de relatie tussen dans en musea, promootten de registratie van danspraktijken op immaterieelerfgoed​.be en onderzochten hoe dansers omgaan met hun erfgoed tijdens Dansstorm en bij folk‑, volks- en werelddansers. Daarnaast publiceerden we een bijdrage over hoe een verzamel- en archiefbeleid voor dans er zou kunnen uitzien in Vlaanderen en gaven we tips voor de zoektocht naar historische bronnen.

Toch zijn er nog veel bedreigingen voor het danserfgoed. Om die aan te pakken, willen we de komende jaren een (lerend) Netwerk Danserfgoed opstarten met zo veel mogelijk partners. De eerste aanzet daarvan is al genomen: op 25 januari 2024 bracht STUK, in samenwerking met CEMPER, alvast een breed netwerk samen ter voorbereiding van hun expertisecentrum voor het immaterieel erfgoed van hedendaagse dans.

Op basis van al deze input kwam Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen tot stand. CEMPER en STUK wilden hiermee een stimulans geven aan gemeenschappen, sectoren en beleid om samen oplossingen te zoeken en niet te blijven hangen in het vaststellen van noden. Het actieplan biedt een kader om die inspanningen te plannen en te coördineren.

Dit najaar kan je deelnemen aan één werksessie naar keuze om het actieplan op punt te stellen: op zaterdag 19 oktober of dinsdag 12 november. Beide sessies zijn identiek; zo heeft iedereen de kans om deel te nemen aan het netwerk.

Gebeurden selectie en de groepering van de noden correct? Wat is prioritair of wat ontbreekt? Werken we over dansgenres heen of verkiezen we een specifiekere aanpak? Welk engagement kunnen jij of jouw organisatie opnemen? Als we deze en andere vragen samen kunnen beantwoorden, wordt het actieplan een roadmap naar een betere toekomst voor danserfgoed.

Deelname aan de werksessies is gratis, maar inschrijven is verplicht.

Werksessie zaterdag 19 oktober

De eerste sessie vindt plaats op 19 oktober. Aan zes doorschuiftafels worden de zes werven uit het huidige actieplan toegelicht. In kleine groepjes kan je feedback geven, prioriteiten bepalen en aangeven waarmee je wil helpen. Inschrijven voor de sessie op 19 oktober kan tot en met 10 oktober.

Verloop van de dag

  • 9u30-10u00: Aanmelding en ontvangst met koffie en thee
  • 10u00-12u30: Werksessie in groepjes
  • Vanaf 12u30: Netwerklunch

Locatie

De werksessie op 19 oktober vindt plaats in theater arsenaal (Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen). 

Werksessie dinsdag 12 november

De werksessie op 12 november vindt plaats tijdens CEMPER connect. Aan zes doorschuiftafels worden de zes werven uit het huidige actieplan toegelicht. In kleine groepjes kan je feedback geven, prioriteiten bepalen en aangeven waarmee je wil helpen. In de namiddag is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij de sessie Archiefzorgen voorbij? Hoe je archiefvormers uit de muziek en podiumkunsten het best kan ondersteunen. Hieronder vind je het verloop van de volledige dag. Inschrijven is mogelijk voor de voor- en/​of namiddag tot en met 7 november. Ben je ingeschreven, maar kan je toch niet komen? Geef ten laatste 8 november een seintje en vermijd een no show fee van 50 euro.

Verloop van de dag

  • 9u30-10u00: Aanmelding en ontvangst met koffie en thee
  • 10u00-12u30: Parallelsessies
    • Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed
    • Muziek- en podiumerfgoed in data en standaarden
  • 12u30-14u00: Lunch
  • 14u00-16u00: Archiefzorgen voorbij? Hoe je archiefvormers uit de muziek en podiumkunsten het best kan ondersteunen.
  • 16u00-16u15: Pauze
  • 16u15-17u00: Plenaire afronding van CEMPER connect
  • Vanaf 17u00: Netwerkdrink

Locatie

Het evenement vindt plaats in Cultuurcentrum Mechelen (Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen).

Ook interessant

16 sep. 2024

Noord-Indische klassieke muziek: een traditie van meester op leerling doorgegeven

Haroun Iqbal, jazzgitarist en componist, verdiepte zich samen met Asad Qizilbash in de wereld van Noord-Indische klassieke muziek dankzij een meester…
Lees meer
04 sep. 2024

CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op dinsdag 12 november organiseren we voor het eerst CEMPER connect. Centraal staan het inventariseren en registreren van je erfgoed, en hoe je dat o…
Lees meer
03 sep. 2024

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Ontdek hoe je een luitvormige Franse draailier bouwt van a tot z in deze reeks van instructievideo’s en schaaf je kennis als vakmens al kijkend bij!
Lees meer
02 sep. 2024

Dans als museale beleving – Platform K danst in STAM

Op 27 april 2024, Dag van de Dans, voerde Platform K een dansperformance uit in de inkomhal van het STAM (Stadsmuseum Gent). CEMPER ging met hen in g…
Lees meer