Home Nieuws Van alle domeinen thuis - Een lerende netwerkdag …

Van alle domeinen thuis - Een lerende netwerkdag voor ondersteuners van immaterieel erfgoed

Op 7 november 2024 is het de allereerste editie van Van alle domeinen thuis, een lerende netwerkdag voor professionals en organisaties die immaterieel erfgoed ondersteunen.

Al 10 jaar werken we in Vlaanderen samen in een netwerk van professionals die zich inzetten voor het borgen van immaterieel erfgoed en het ondersteunen van erfgoedgemeenschappen. Dit doen we met een breed scala aan organisaties: thematische erfgoeddienstverleners, erfgoedcellen, musea, archieven, erfgoedbibliotheken en vele anderen.

Na onze eerste editie van een Domein 2‑overleg vorig jaar bundelen we nu de krachten met het domeinnetwerk immaterieel erfgoed* voor een nieuwe formule: één netwerkdag voor alle themadomeinen**. Tijdens deze dag bieden we parallelle sessies aan, zodat ontmoeting en uitwisseling per domein en thema mogelijk is.

Hieronder krijg je meer inzicht in het voorlopige programma van de twee domein 2‑sessies van CEMPER. Uiteraard blijven wij nog openstaan voor suggesties, vragen en presentaties. Neem in dat geval zeker contact op met debora.​plouy@​cemper.​be of mieke.​witkamp@​cemper.​be.

11u Muziek en Podiumkunsten | Domein 2 | SESSIE MUZIEK

Tijdens deze sessie gaat CEMPER in gesprek over muziekprojecten en vragen die daarbij naar boven komen, zoals het omgaan met diversiteit.

Hugo verhenne, Ellen Demuynck en Marijke Wienen (allen erfgoedcelmedewerkers) zullen het samen met Simon Vandekerckhove van Oetang Learning Designers hebben over de begeleiding bij het ontwikkelen van een educatief pakket over de beiaardcultuur. Leer meer over hoe een educatief pakket bijdraagt aan het borgen van deze traditie.

Nick Coorevits zal ons samen met zijn collega’s van CO7 een inkijk geven in de begeleiding die zij boden bij het 50e jubileumfeest van Festival Dranouter. Hiervoor liet het Festival haar fotoarchief zien in een Foto-Expo. Er was ook een wandeltocht mét erfgoedhalte en een rondreizende expo over het grootste muziekfestival van de Westhoek.

Marie Devlieger zal ons dan weer meenemen in een verhaal over diversiteit en muziekprojecten ondersteund door Muziekpublique, een vzw die zich inzet voor het verspreiden en promoten van traditionele muziek en dans in zijn breedst mogelijk betekenis. Hiermee kaarten we een vraag aan die we binnenkregen, namelijk hoe je cross-overs kan bewerkstelligen en diverse groepen kan bereiken met een werking over immaterieel erfgoed.

14u Muziek en Podiumkunsten | Domein 2 | SESSIE DANS

Tijdens deze sessie legt CEMPER de focus op de ondersteuning van dans in al haar vormen.

Ook in deze sessie trekken we de kaart van diversiteit door. Karl Struyf van AIF+ zal ons vertellen over een documentaire over de Peruaanse dansgroep Jarana Peruana, die tot stand kwam met de steun van Erfgoedcel Brussel. Ze zullen het hebben over het proces van de totstandkoming van de documentaire, de succesfactoren en moeilijkheden die ze hierbij tegenkwamen én de impact op de dansgroep en op de transmissie van deze danstraditie in de Brusselse context.

Daarna is het de beurt aan MetX, een Brussels productiehuis voor grootstedelijke muziek. Zij zetten zich samen met de beoefenaars van Gnawa in om deze traditie te promoten en door te geven, onder andere via een opleidingsprogramma (dat in 2021 werd genomineerd als Inspirerende Borgingspraktijk), festivals, parades en een documentaire, maar daar zullen ze in hun presentatie zelf meer over vertellen.

* Deze dag is een initiatief van het domeinnetwerk immaterieel erfgoed’, een thematisch georiënteerd netwerk van organisaties die een actieve taak opnemen in immaterieelerfgoedwerking in Vlaanderen en Brussel, met het oog op onderlinge uitwisseling, afstemming, samenwerking en versterking. Het gaat onder meer om: Werkplaats immaterieel erfgoed (immaterieelerfgoedorganisatie), Histories (Domein Sociale praktijken, rituelen en feesten), CAG (Domein Natuur en Universum), CEMPER (Domein Podiumkunsten en muziek), Bokrijk I Vakmanschap & Erfgoed (Domein Ambachtelijke vaardigheden en technieken), ETWIE (Thema immaterieel technisch/​wetenschappelijk/​industrieel erfgoed), PARCUM (Thema religieus erfgoed) en FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed).

** Domein 1 = Vertellen en taalgebruik // Domein 2 = Muziek en podiumkunsten // Domein 3 = Feesten, rituelen en sociale gebruiken // Domein 4 = Natuur en landbouw // Domein 5 = Ambacht, vakmanschap en techniek // Domein 6 = Sport en spel // Domein 7 = Eten en drinken // Domein 8 = Andere

09-10-2024

Ook interessant

04 sep. 2024

CEMPER connect: Uitdagingen bij het inventariseren van muziek- en podiumerfgoed

Op dinsdag 12 november organiseren we voor het eerst CEMPER connect. Centraal staan het inventariseren en registreren van je erfgoed, en hoe je dat o…
Lees meer
04 sep. 2024

Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen – Werksessie Netwerk Danserfgoed

Ben jij begaan met het doorgeven van dans en danskennis? Werk mee aan een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen tijdens onze werksessies op 19 okt…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
11 okt. 2023

Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Als onderdeel van de erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed ontvangen we je op woensdag 25 oktober 2023 voor een gastlezing en debat …
Lees meer