Home Nieuws Negen tips voor het bewaren van je kostuumcollect…

Negen tips voor het bewaren van je kostuumcollectie

Shirt-1902602_1920

Ben jij je kostuumcollectie soms liever kwijt dan rijk? De zorg ervoor is geen sinecure. Kostuums zijn lastig op te bergen, ze zijn kwetsbaar en motten zijn er verzot op. CEMPER haalt 9 eenvoudige tips uit de kast, waarmee je je kostuumcollectie een (langere) toekomst kan geven!

 1. Berg textiel nooit vuil op.
  Dit trekt mot en ander ongedierte aan.

 2. Bescherm kostuums tegen direct zonlicht of ander sterk licht.
  Anders worden de vezels broos en breken ze af en verdwijnen de kleuren.

 3. Bewaar textiel nooit in een plastic hoes of zak zonder verluchting.
  Plastic laat geen lucht door. Bij temperatuurwissel kan er binnenin condens ontstaan, waardoor schimmel kan opkomen die het weefsel beschadigt.

 4. Inpakken kan met proper gewassen oude witte katoenen lakens, zuurvrij papier of dozen of zuiver en ademend materiaal als tyvek.
  Operahuis De Munt maakte een handig patroon om zelf een hoes uit tyvek te maken. Dit kan je opvragen via contact@​cemper.​be.

 5. Rol kostuums op zuurvrije rollen of leg ze vlak wanneer er voldoende ruimte is.
  Dek steeds af of pak in. Vul vouwen op met rolletjes zijdepapier om breuken te voorkomen. Als je de kledingstukken aan kleerhangers of een kledingrek hangt, voorzie dan een degelijke ondersteuning voor elk stuk. Het rek of de kast moet ook voldoende ruim zijn zodat je kreuken en vouwen vermijdt.

 6. Hang alle kostuums aan identieke kapstokken.
  Je zal verbaasd zijn hoeveel ruimte je hiermee wint!

 7. Hou kasten stofvrij en zorg voor een regelmatige beweging in de kast.
  Eventuele aanwezige motjes worden gestoord en verplaatsen zich dan.

 8. Hang cederhouten blokjes tussen de kostuums in plaats van mottenballen.
  Dit is goedkoper en milieuvriendelijk. In plaats van jaarlijks de blokjes te vervangen, kan je ze om de drie à vier maanden behandelen met een mix van ceder- en lavendelolie. Spelen of dansen in kostuums die lekker ruiken en niet naar mottenballen is aangenamer!

 9. Stop bij het ontdekken van motten het textiel in een plastic zak, pers er zoveel mogelijk lucht uit en sluit goed af. Stop het vervolgens twee weken in de diepvries. Laat het daarna langzaam op temperatuur komen, neem de plastic zak onmiddellijk weg en laat verder gewoon opdrogen. Gebruik nooit een haardroger om het proces te versnellen!

Ook interessant

007 Danspakken 300 DK
16 nov. 2021

Erfgoed Challenge

Stem voor de restauratie van James Ensors balletkostuums.
Lees meer
Dscgs prinscrn1
15 apr. 2020

Discogs als inventaris voor audiovisuele muziekcollecties

Wie al of niet gedwongen thuis zit, hoeft zich niet te vervelen. Waarom eens niet beginnen met een catalogus van alle cd’s en lp’s in jouw muziekorga…
Lees meer
20190428_135628
14 mei 2019

Platen inventariseren: Hoe doe je het?

De gemeente Heist-op-den-Berg heeft momenteel de collectie van Juul Anthonissen - jazzspecialist en bezieler van de Hnita Jazz Club - onder zijn hoed…
Lees meer
Composerklein
21 mei 2016

Zorg dragen voor je oeuvre met de brochure 'Archiefzorg voor componisten'

Voor wie een creatief beroep uitoefent, is het bijhouden en ordenen van het artistiek archief vaak een lastige klus die slechts node gedaan wordt.
Lees meer