Home Nieuws Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigita…

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond. Het processionale maakt deel uit van de muziekcollectie uit het Turnhouts begijnhof die uniek is zowel qua omvang als qua diversiteit. De handschriften en drukken uit de collectie (16de tot de 20ste eeuw) zijn een uitzonderlijke bron voor de studie van muziekpraktijken in een begijnengemeenschap. De omvang van deze in situ-collectie kwam pas in 2000 aan het licht toen op de zolder van de infirmerie nog 17 muziekhandschriften en 56 drukken gevonden werden. Binnen deze collectie neemt het processionale uit ca. 1550 een bijzondere plek in als een van de oudste voorbeelden van begijnenhandschriften. Het boek verkreeg in 2008 het statuut van Vlaams topstuk. 

Fragment folio 48 verso | Begijnhofmuseum Turnhout, fotograaf Ludo Verhoeven

In 2014 nam het Begijnhofmuseum het initiatief voor de digitalisering van dit handschrift. Deels als preservatieve maatregel, want men wil het boek zoveel mogelijk tegen licht beschermen. Hiervoor deed het museum met succes een beroep op het (tijdelijk) crowdfundingproject Boekensteun’. Het vooropgestelde bedrag werd anderhalve maal binnengehaald. Het mobiele labo van de Alamire Foundation voerde de digitalisering uit. Het gedigitaliseerde boek wordt permanent in het Begijnhofmusuem getoond én verklankt; terwijl de bezoekers door het boek bladeren, horen ze simultaan de uitvoering van de genoteerde gezangen.

Op 23 september 2015 werd het gedigitaliseerde processionale voorgesteld en op 24 september organiseerde het Festival van Vlaanderen het vertelconcert Onder de begijnenkap’ door Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele. Met als rode draad De zeer schoone uren van juffrouw Symforosa begijntjen van Felix Timmermans werden onder andere gezangen uit het Turnhouts processionale gebracht.

  Ook interessant

  Leuven Chansonnier open6 c Rob Stevens
  15 nov. 2022

  Topstuk voorgesteld: Het Leuven Chansonnier

  Het Leuven Chansonnier - een volledig, laatvijftiende-eeuws chansonnier in zijn oorspronkelijke, met brokaat beklede, band - werd in 2018 erkend als …
  Lees meer
  Muziekrotuli Tongeren
  24 dec. 2013

  Topstuk voorgesteld: Fragmenten van twee muziekrotuli

  Enkele muziekfragmenten uit het Tongers Stadsarchief werden in 2007 erkend als Vlaams topstuk. Ook stukjes van oude perkamenten muziekdragers hebben …
  Lees meer
  Bernstein with TV Camera
  15 jan. 2011

  New York Philharmonic Digital Archives

  Sinds kort ontsluit het gerenommeerde New York Philharmonic haar archieven op het wereldwijde web.
  Lees meer
  Liturgisch Muziekmanuscript Turnhout
  01 nov. 2010

  Topstuk voorgesteld: Liturgisch muziekmanuscript uit het Turnhouts begijnhof

  Het Begijnhofmuseum in Turnhout bewaart een zestiende-eeuws handschrift dat in 2008 het statuut van Vlaams topstuk verwierf.
  Lees meer