Home Nieuws Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigita…

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond. Het processionale maakt deel uit van de muziekcollectie uit het Turnhouts begijnhof die uniek is zowel qua omvang als qua diversiteit. De handschriften en drukken uit de collectie (16de tot de 20ste eeuw) zijn een uitzonderlijke bron voor de studie van muziekpraktijken in een begijnengemeenschap. De omvang van deze in situ-collectie kwam pas in 2000 aan het licht toen op de zolder van de infirmerie nog 17 muziekhandschriften en 56 drukken gevonden werden. Binnen deze collectie neemt het processionale uit ca. 1550 een bijzondere plek in als een van de oudste voorbeelden van begijnenhandschriften. Het boek verkreeg in 2008 het statuut van Vlaams topstuk. 

Fragment folio 48 verso | Begijnhofmuseum Turnhout, fotograaf Ludo Verhoeven

In 2014 nam het Begijnhofmuseum het initiatief voor de digitalisering van dit handschrift. Deels als preservatieve maatregel, want men wil het boek zoveel mogelijk tegen licht beschermen. Hiervoor deed het museum met succes een beroep op het (tijdelijk) crowdfundingproject Boekensteun’. Het vooropgestelde bedrag werd anderhalve maal binnengehaald. Het mobiele labo van de Alamire Foundation voerde de digitalisering uit. Het gedigitaliseerde boek wordt permanent in het Begijnhofmusuem getoond én verklankt; terwijl de bezoekers door het boek bladeren, horen ze simultaan de uitvoering van de genoteerde gezangen.

Op 23 september 2015 werd het gedigitaliseerde processionale voorgesteld en op 24 september organiseerde het Festival van Vlaanderen het vertelconcert Onder de begijnenkap’ door Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele. Met als rode draad De zeer schoone uren van juffrouw Symforosa begijntjen van Felix Timmermans werden onder andere gezangen uit het Turnhouts processionale gebracht.

  Ook interessant

  25 jan. 2024

  Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

  Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
  Lees meer
  11 jan. 2024

  Workshop - Dans en het museum

  CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
  Lees meer
  08 dec. 2023

  Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

  Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
  Lees meer
  07 dec. 2023

  Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

  Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
  Lees meer