Topstukken
Een roerend goed of een verzameling geldt als ‘topstuk’ als het vanwege de archeologische, historische, cultuurhistorische, artistieke of wetenschappelijke betekenis ervan voor de Vlaamse Gemeenschap als zeldzaam en onmisbaar beschouwd moet worden. Met het Topstukkendecreet wil de Vlaamse overheid dit erfgoed beschermen.
Het statuut ‘topstuk’ betekent dat deze stukken zonder voorafgaande toestemming Vlaanderen niet meer kunnen verlaten en dat bij een mogelijke verkoop ervan Vlaanderen het eerste kooprecht toekomt. Bovendien kunnen de bewaarders van dit erfgoed rekenen op subsidiëring bij conservering en restauratiewerken.
Het beleid rond topstukken
Topstukken in Vlaanderen
20 jaar Topstukkendecreet in 2023
Video: Een reis langs Vlaamse Topstukken
Ter ere van de twintigste verjaardag van het Topstukkendecreet doorkruiste het Departement Cultuur, Jeugd en Media Vlaanderen om de beheerders van een aantal Topstukken — waaronder een klavecimbel van Andreas Ruckers uit 1644 en het verzamelhandschrift van de rederijkerskamer De Roode Roos — te interviewen. Ontdek in vogelvlucht enkele voorbeelden van Vlaamse Topstukken: