Home Nieuws U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

U, NU! Mechels theatererfgoed in de kijker

Op zoek naar oude rekwisieten vonden de spelers van Theater De Moedertaal handgeschreven scripts van voor de Eerste Wereldoorlog. Het theater klopte aan bij Erfgoedcel Mechelen met de vraag: "Kunnen we al dat erfgoed bewaren? En er iets mee doen?". Samen met zes andere Mechelse vrijetijdsgezelschappen gingen ze aan de slag met hun erfgoed. Het resultaat mag worden gezien. Een theatervoorstelling, twee tentoonstellingen en een foto-expo laten je ontdekken hoever de Mechelse toneelgeschiedenis teruggaat, en hoe rijk ze is.

Het Mechels theatererfgoed in 3 expo's

Zeven* gezelschappen haalden hun collecties en teksten van onder het stof. Ze interviewden hun voorzitters en verschillende Mechelaars die vroeger nog bij de theaters gespeeld hadden. Anekdotes en herinneringen kwamen naar boven. Ook Stadsarchief Mechelen en bibliotheek Het Predikheren doken in hun theaterarchief. Samen met Erfgoedcel Mechelen en Kunsthal Mechelen kwamen drie exposities tot stand. Met elke expositie die je bezoekt, leer je het theatererfgoed op een andere manier kennen.

* Theater De Moedertaal, Theater De Peoene, Toneelkring Ik Dien, Voor Taal en Kunst, Theater Korenmarkt vzw, Jong Maar Moedig en Koninklijke Theater Vereniging De Dijlezonen

Mechels theatererfgoed: van script tot rekwisiet

Wie stond er de afgelopen jaren allemaal op de planken? Welke stukken speelden ze? Welke prijzen wonnen ze? In bibliotheek Het Predikheren ontdek je een expo over de geschiedenis van het Mechelse vrijetijdstheater. 

Van wonderbaarlijke teksten over programmaboekjes en affiches tot kostuums en decors: in de archieven van de gezelschappen, in het stadsarchief en in de rekken van de bibliotheek bevindt zich een echte schatkamer die je terugkatapulteert naar het verleden. Verstopt tussen de boekenkasten in het gebouw vind je her en der verrassingen die verband houden met de tentoonstelling. Kom de expo en alle verborgen schatten zelf ontdekken in de bibliotheek.

Expo in Het Predikheren van 4 mei tot 28 juli

Van de coulissen naar de (kunst)scène

In Kunsthal Mechelen ontdek je hoe een kunstenaar op een heel andere manier naar theaterteksten, rekwisieten en decors kijkt. De Columbiaanse antropoloog en kunstenaar Juan Pablo Plazas ging aan de slag met de verhalen die in de brochures, rekwisieten en kostuums van de gezelschappen zit. Zijn fascinatie: hoe verandert het narratief wanneer we objecten uit hun alledaagsheid halen en op de scène zetten? 

Hij bekijkt alle bewaarde stukken en teksten met een nieuwe blik, haalt ze uit hun context en transformeert ze tot een nieuwe setting. Hij nodigt je uit om in zijn expo met de theaterstukken in dialoog te gaan. Wie weet zijn het nu plots puzzelstukken waarmee je nieuwe verhalen kunt maken.

Expo in De Garage van 12 mei tot 25 augustus

Mechels toneel door het oog van de lens

Fotograaf Raymond Mallentjer legde tijdens de repetities van vijf* Mechelse vrijetijdsgezelschappen het spelplezier van de acteurs op beeld vast. Op zijn eigen, unieke manier capteerde hij hoe de spelers met hun woorden, bewegingen en gezichtsuitdrukkingen hun tekst omtoveren tot een sterke acteerprestatie. Bij elke foto voel je het plezier van de acteurs en zie je hun acteerprestaties en de voorstelling groeien. In theater arsenaal ontdek je hoe het acteerplezier van zijn foto’s spat.

Foto-expo in theater arsenaal van 8 mei tot 23 juni

*Theater De Moedertaal, Theater De Peoene, Toneelkring Ik Dien, Voor Taal en Kunst en Theater Korenmarkt vzw

De beste scènes uit ons rijkgevulde theaterverleden

Zes* gezelschappen nemen je in de theatervoorstelling U, nu! mee op reis naar de beste scènes uit hun verleden. Ze brengen hun favoriete sketches, liedjes, gedichten, entr’actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie. De voorstellingen zijn te zien op verschillende plaatsen in de stad: 

  • Theater De Moedertaal van 10 tot 12 mei;
  • Theater Korenmarkt van 17 tot 19 mei;
  • Theater Arsenaal van 25 tot 26 mei.

* Theater De Moedertaal, Voor Taal en Kunst, Toneelkring Ik Dien, Theater De Peoene en Theater Korenmarkt vzw

Mechelse theaterschatten goed bewaard

Om te zorgen dat voor elk teruggevonden stuk de beste bewaarmethode gevonden werd, schakelde Erfgoedcel Mechelen de hulp in van CEMPER, Stadsarchief Mechelen en Museum Hof van Busleyden. CEMPER-collega’s gaven advies over archief- en collectiezorg en zullen betrokken zijn bij een vervolgtraject voor Mechelse theatergezelschappen. Daarnaast gaven ze advies over onderzoek naar de bredere Mechelse theatergeschiedenis.

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
25 jan. 2024

Topstuk in de kijker: ’t Dor wert groeyende

Hubert Meeus en Timothy De Paepe vertellen over ‘t Dor wert groeyende, een verzamelhandschrift van de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom.
Lees meer