Home Nieuws Draailierdag

Draailierdag

Op zaterdag 30 september 2023 organiseert CEMPER een draailierdag als netwerkmoment voor draailierspelers, -bouwers en –liefhebbers. We organiseren deze ontmoetingsdag met lezingen, optredens, workshops en een tentoonstelling op het domein van Bokrijk.

Vakmanschap en muziek leven in de hoofden, handen en harten van mensen over heel Vlaanderen en Brussel, en daarbuiten. Het is een passie en soms broodwinning die deel uitmaakt van het immaterieel erfgoed. In het kader van het project Focus Vakmanschap, in samenwerking met Bokrijk I Vakmanschap & Erfgoed, zet CEMPER zich in voor het documenteren van het bouwproces van een draailier. Doorheen dat traject bleek dat er veel passie en expertise verdeeld is over verschillende actoren uit de draailierscene, dit zowel onder bouwers als spelers. Het is van groot belang dat deze kennis en kunde, die in het verleden ontstond en vandaag nog leeft, kan doorgegeven worden aan toekomstige generaties. Daarom wil CEMPER op deze draailierdag een brug slaan tussen verschillende actoren uit de draailierwereld.

We hopen dat we jou mogen verwelkomen op deze interessante en leuke dag, waar je nieuwe gepassioneerde mensen kan ontmoeten en jouw ervaring kan delen met anderen. Meer informatie over de dag vind je hieronder in het programma. Deelname aan de draailierdag is gratis. Inschrijven voor de draailierdag is helaas niet meer mogelijk. Heb je geen plaatsje kunnen bemachtigen maar wil je er wel heel graag bij zijn? Neem contact op met debora.​plouy@​cemper.​be om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.

Programma

Voormiddagprogramma (9:30 — 12:30)

In de voormiddag kunnen geïnteresseerden luisteren naar enkele inhoudelijke sessies gebracht door interessante sprekers die hun publiek zeker zullen weten te boeien.

 • We verwelkomen jullie tussen 9u30-10u in het Kasteel van Bokrijk, waar hun campus Vakmanschap&Erfgoed gehuisvest is, met koffie en een gebakje. Dit terwijl Els Peeters en haar collega’s ons van muziek voorzien.
 • We beginnen met een welkomstwoord en voorstelling van CEMPER, gevolgd door een woordje uitleg over Muziekmozaïek. Wat is de werking van deze organisaties en hoe kunnen ze helpen?
 • Pieter Lauwers brengt ons een kort overzicht van alle opleidingsmogelijkheden voor het leren van draailier in Vlaanderen. Kom te weten waar jij in jouw buurt terecht kan.
 • De Stichting Draailier en Doedelzak komt langs om ons een inkijk te geven in hun werking. Hoe is de stichting ontstaan en hoe pakken zij hun rol aan?
 • Adriana Borger komt ons uitdagen met een presentatie over haar eindproject voor de opleiding muziekinstrumentenbouw.
 • De voormiddag sluiten we af met een kop koffie en een babbelmoment, zodat we onze ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar beter leren kennen. We krijgen nog wat muziek en geïnteresseerden kunnen vrijblijvend een bezoekje brengen aan de werkateliers in het kasteel.

Terwijl jij als gepassioneerde –bouwer of –speler een boeiende voormiddag beleeft, kan jouw familie op verkenning in het openluchtmuseum.

Lunch (12:30 — 14:00)

Er is een gezamenlijk lunchbuffet voorzien in het Openluchtmuseum.

Namiddagprogramma (vanaf 14:00)

In het Openluchtmuseum van Bokrijk beschikken we over voldoende ruimte om diverse leuke activiteiten aan te bieden, ook aan familie en vrienden en iedereen die geïnteresseerd is.

Livemuziek

14:00 — 16:45 Optredens

16:45 — 17:00 Samenspeelmoment

Met zoveel mogelijk draailieren spelen we samen twee klassiekers: de Bultendans’ en Jan mijne man’. Neem je instrument zeker mee!

17:00 Jamsessie

Onder leiding van Thomas Hoste. Alle instrumenten welkom!

Activiteiten

Workshops

Workshops draailier voor kinderen en volwassenen die het instrument graag eens uitproberen. Dit door Els Peeters, met muziekinstrumenten van muziekmozaïek.

Repaircafé

Neem je instrument mee en bespreek met de bouwers ter plaatse en met elkaar hoe het verbeterd en onderhouden kan worden.

Doorlopend

Tentoonstelling

Histoires de vielles, Vielles à histoires’ van Pascal Cranga.

   Heb je een draailier te koop? Wil je jouw band in de kijker zetten? Of geef je draailierles? We bieden deelnemers aan de draailierdag graag de mogelijkheid om promotie te maken voor draailieractiviteiten.

   Met de ondersteuning van 

   Ook interessant

   11 jan. 2024

   Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

   Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
   Lees meer
   14 dec. 2023

   Ruim 500.000 euro voor het doorgeven van vakmanschap

   De Vlaamse minister van Cultuur kent 23 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in meester-leerlingtrajecten
   Lees meer
   08 dec. 2023

   Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

   Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
   Lees meer
   07 dec. 2023

   Erfgoeddag 2024: er zit muziek in het woord 'Thuis'

   Het thema van Erfgoeddag 2024 is 'Thuis'. We reiken je graag enkele thema's binnen muziek en podiumkunsten aan waarrond je kan werken.
   Lees meer