Het draailierbouwboek

Met het draailierbouwboek willen Marc Reymen, Alfons Durinck en Ann Brouwers de toekomstige bouwer wegwijs maken in alle facetten van de luitvormige draailier zoals deze in t Ateljeeke in Rumst gemaakt wordt.

Het ambacht instrumentenbouw zelf is ontastbaar. Een bouwer heeft kennis van de nodige materialen en gereedschappen. Hij of zij weet niet enkel wat nodig is en hoe ermee te werken, maar weet de juiste materialen ook te vinden en – indien nodig – kan de nodige gereedschappen maken. Een bouwer kan een bouwplan omzetten naar een kwalitatief instrument. Hij of zij kan ook zelf plannen maken of herwerken om te voldoen aan de wensen van de muzikant. Tenslotte kan de bouwer het instrument correct afstellen, onderhouden en herstellen. Het vergt jarenlange oefening, met vallen en opstaan, om al deze kennis en kunde eigen te maken.

Marc Reymen bouwde de nodige vakkennis voor het bouwen van draailier op aan de hand van opleidingen viool- en luitbouw in het binnenland, een opleiding draailierbouw en houtsculptuur in het buitenland, en door tekeningen van bestaande instrumenten in musea te bestuderen. Resonant (nu CEMPER) leerde Marc voor het eerst kennen in 2018, naar aanloop van zijn succesvolle aanvraag voor een beurs voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject van de Vlaamse overheid. Zijn enthousiasme om de draailierbouw levendig te houden en door te geven aan de komende generaties werkt aanstekelijk. 

Het boek kwam tot stand doordat één van Marcs leerlingen, Alfons Durinck, het bouwproces vanaf dag één nauwgezet documenteerde. Hij schreef alles op wat Marc vertelde en nam foto’s. Vervolgens vroeg hij Marc om feedback op die documentatie. Zo kwam gaandeweg dit boek tot stand. Doordat het groeide uit de notities en foto’s van Fons, toont het draailierbouwboek het bouwproces vanuit het standpunt van de leerling-bouwer.

Er komt veel kijken bij het bouwen van een draailier. Toch is de leercurve niet onoverkomelijk. Met een basiskennis aan houtbewerking en wat begeleiding is het volgens draailierbouwer Marc Reymen voor iedereen mogelijk om een draailier te leren bouwen. Met dit boek wil hij de draailierbouw dan ook toegankelijker maken voor aspirant-bouwers door aan de hand van tekst en foto’s het bouwproces van A tot Z te illustreren. Doorheen de hoofdstukken maakt hij je wegwijs in het bouwplan, alsook de nodige materialen en gereedschappen. Stapsgewijs overloopt hij de verschillende onderdelen van het instrument, alsook de hulpmiddelen die nodig zijn bij het bouwen. Verder besteedt hij aandacht aan het afspelen, afwerken, bespeelbaar maken en onderhoud van het instrument.

Interesse in het draailierbouwboek?

Het draailierbouwboek werd in eigen beheer gedrukt.
Prijs: 30,00 euro
Contacteer Marc Reymen van t Ateljeeke:
Pierstraat 331, 2840 Rumst
0495 12 72 08 | reymen.​m@​gmail.​com

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen