“Als ooit een van mijn luidsprekers op het podium staat van Guns N’ Roses, dan is mijn leven compleet”
De wedstrijd Ambacht in de kijker zet dit jaar jonge ambachtslieden in de kijker. Dries Greeve is een van de tien laureaten. Onder de naam Cathedral bouwt hij luidsprekers (ook gitaarcabinet of speakerkast) voor elektrische (bas)gitaren. Dries ontving ons in zijn atelier en vertelde over zijn ambacht. “Je hebt drie grote schakels in het geluid van een elektrische gitaar”, zegt Dries. “Dat zijn de gitaar, de versterker en de luidspreker. Haal één element weg en je hebt geen geluid meer.”
Waarom ben je begonnen met het bouwen van gitaarcabinetten?
“Vooral vanuit mijn passie voor hout. Al van kleins af aan was ik graag bezig met hout. Ik maakte kleine kasten, stoeltjes en tafels in de garage van mijn ouders. In het middelbaar volgde ik de opleiding meubelmaker. Ik was steeds op zoek naar een product dat ik kon maken, iets dat nog niet zo ‘mainstream’ was zoals keukens bouwen. In het hoger onderwijs studeerde ik voor architect, wat nu nog steeds mijn hoofdberoep is.
Een tweede passie van mij is muziek. Een tiental jaar geleden kocht ik een kleine versterker. Daarbij wilde ik een combinatie van een speaker uit de jaren 80 en een look die ik in de winkels niet vond. Toen dacht ik: ik ben meubelmaker, waarom zou ik zelf geen luidsprekerkast kunnen maken? Dus ik maakte een luidspreker vanuit de insteek van meubelbouwkunst, met succes! Een vriend van mij wou er dan ook één en zo is de bal aan het rollen geraakt. In het begin werkte ik in mijn garage, maar ongeveer twee jaar geleden heb ik een loods gekocht in Bornem waar nu mijn atelier is. En zo ben ik jaren later per toeval uitgekomen bij dat product dat niet ‘mainstream’ is.”
Wat is het voordeel van een handgemaakte luidspreker?
“Elke luidspreker die ik maak is uniek. Ik werk alleen met kwalitatief materiaal. Het grootste voordeel van een handgemaakte cabinet is dat je kan kiezen hoe het klinkt. Door te vragen met welke gitaar en versterker de klant speelt, welk genre hij of zij speelt, naar opnames van hun band te luisteren … Krijg ik een goed idee van de klank die gewenst is. Zo kan ik bepalen welke speaker ik adviseer en hoe ik de cabinet moet bouwen (diepte, hoogte, open rug …). Daarnaast kan je volledig kiezen wat de look en feel van de luidspreker is: van de houtsoort, de kleur of bekleding, tot de speakerdoek en de afwerking.”
Wie is het doelpubliek van Cathedral?
“Zowel hobbymuzikanten als professionals. Tot een aantal jaar geleden kwamen er vooral hobbymuzikanten. Maar de laatste jaren merk ik dat die tendens verschuift naar professionele gitaristen of bassisten. Zij zijn vaak op zoek naar een betere klank of een showelement.”
Aan de muur in zijn kantoor hangen een aantal fotokaders.
“Aan mijn muur hangen foto’s van de grootste bands waar ik al mee samenwerkte. In de rode kader zie je bijvoorbeeld Richie Faulkner, de gitarist van de legendarische metalband Judas Priest, met een luidspreker van Cathedral. Die staat nu in zijn studio in Miami. Ik weet nog dat Judas Priest op Graspop 2008 de headliner was op vrijdagavond. Ik stond daar als 16-jarige en was enorm onder de indruk van de band. Als je dan 10 jaar later een luidspreker mag maken voor hen, geeft dat een onwezenlijk gevoel. Het is de luidspreker waarvan ik het meest trots ben dat ik hem gebouwd heb.
De witte kader is een foto van Eric Peterson, de gitarist van Testament. Ik heb een Instagrampagina en opeens likete Eric Peterson mijn pagina. Dus ik dacht: ik stuur hem een berichtje en wie weet antwoordt hij wel. Toen hij inderdaad antwoordde vroeg ik hem of hij interesse had om een luidspreker van mij uit te testen en feedback te geven. Hij ging in op dat aanbod en ik stuurde een exemplaar op naar zijn woonst in San Fransisco. Nadat hij mijn luidspreker had getest, was hij onder de indruk van de looks en de sound. Hij stelde voor om een samenwerking aan te gaan en te spelen met Cathedrals tijdens zijn volgende tour. Ik zal zeker niet elke band aanspreken om een luidspreker op te sturen, maar het is wel door dit soort kansen dat er misschien andere bands van dat kaliber mij zullen contacteren.”
Hoe kwam je in aanraking met de wedstrijd Ambacht in de kijker en wat betekent het voor jou dat je bij die tien laureaten bent?
“Vorig jaar heb ik mij aangesloten bij UNIZO en kreeg ik het label Handmade in Belgium. Ik werd toen toegevoegd aan een Facebookgroep van Unizo. Daar verscheen in januari een post over de wedstrijd ‘Ambacht in de kijker’. Ik dacht: Waarom niet? En ik schreef me in. Toen ze mij opbelden met het nieuws dat ik bij de geselecteerden ben, voelde het als een erkenning. Het is heel moeilijk om als kleine zelfstandige ambachtsman een product op de markt te brengen en mensen te overtuigen om te kiezen voor een Cathedral in plaats van een regulier merk in de muziekwinkel. Er zijn weinig instanties die reclame maken voor ambachtslieden, maar deze wedstrijd is er één van. Dus ik ben heel trots dat ik bij de geselecteerden ben.”
Wat zou je nog willen bereiken als bouwer van gitaarcabinetten?
“Het blijft een job die ik doe vanuit een passie. Het is belangrijk om er iets mee te verdienen om te kunnen leven en te investeren in mijn bedrijf. Maar het leukste is eigenlijk om naar een concert te gaan en te zien dat de band speelt met mijn luidsprekers. Dat is misschien de grootste reden waarom ik zoveel tijd en moeite steek in het bouwen ervan.
Ik voel dat ik al redelijk bekend ben in België en dat er meer en meer interesse komt vanuit de internationale wereld. Dus ik denk dat het einde zeker nog niet bereikt is. Ik wil de muziekwereld veroveren met mijn luidsprekers. Als ooit een van mijn luidsprekers op het podium staat van Guns N’ Roses, dan is mijn leven compleet.”