Home Nieuws Motion Bank. Digitale partituren van choreografie…

Motion Bank. Digitale partituren van choreografieën

If you are dancing, how do you actually say what happened?’
Deze vraag was het uitgangspunt van vier jaar onderzoek door de Forsythe Company. Motion Bank ontwikkelde concepten om danschoreografieën visueel voor te stellen, dans te vertalen naar digitale partituren’ en tenslotte deze digitale partituren’ tot bij een breder publiek te brengen.

Een aantal choreografen ontwikkelde een werkwijze om via digitale tools de choreografische methode van kunstenaars te documenteren. Zo werd in samenwerking met de choreograaf David Kern Piecemaker ontwikkeld, een multi-user application’ die het mogelijk maakt om video-opnames van eender welk live-event gemakkelijk te becommentariëren. Een afgeleide van deze Piecemaker is de PM2GO-tool, een gemakkelijk te installeren tool om te gebruiken tijdens het creatieproces of in een educatieve context.

Een belangrijk doel van het project Motion Bank is om de digitale tools in te zetten voor educatie. Educatieve partners namen de producten onder de loep en onderzochten hoe deze in academische programma’s geïntegreerd kunnen worden.

Een ander interdisciplinair initiatief, Dance Engaging Science, had als doel nieuw onderzoek over de danspraktijk te stimuleren. Van mei 2011 tot en met september 2012 kwam de werkgroep drie keer samen om te reflecteren over de mogelijkheden en werden er een aantal onderzoeksprojecten opgestart.

Op 30 april 2014 werd de eerste fase volledig afgerond. In een volgende fase zal Motion Bank verder inzetten op de verspreiding en toegankelijkheid van PM2GO. Er worden tal van workshops georganiseerd (waaronder Choreographic Coding Labs) en het educatieve onderzoek wordt voortgezet.

Je kan de vele initiatieven volgen op de website www​.motionbank​.org waar het project uitzonderlijk grondig wordt gedocumenteerd.

Deborah Hay, Test Filming, February 2011. Photo: Jessica Schäfer

Link naar dit artikel
23-04-2016

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer
05 dec. 2023

Eerste hulp bij Dans & Erfgoed – CEMPER op Dansstorm

CEMPER was aanwezig op Dansstorm 2023 met een standje in de Kruidtuin en vliegende reporters. Zij gingen in gesprek over dans en erfgoed.
Lees meer