Home Nieuws Motion Bank. Digitale partituren van choreografie…

Motion Bank. Digitale partituren van choreografieën

If you are dancing, how do you actually say what happened?’
Deze vraag was het uitgangspunt van vier jaar onderzoek door de Forsythe Company. Motion Bank ontwikkelde concepten om danschoreografieën visueel voor te stellen, dans te vertalen naar digitale partituren’ en tenslotte deze digitale partituren’ tot bij een breder publiek te brengen.

Een aantal choreografen ontwikkelde een werkwijze om via digitale tools de choreografische methode van kunstenaars te documenteren. Zo werd in samenwerking met de choreograaf David Kern Piecemaker ontwikkeld, een multi-user application’ die het mogelijk maakt om video-opnames van eender welk live-event gemakkelijk te becommentariëren. Een afgeleide van deze Piecemaker is de PM2GO-tool, een gemakkelijk te installeren tool om te gebruiken tijdens het creatieproces of in een educatieve context.

Een belangrijk doel van het project Motion Bank is om de digitale tools in te zetten voor educatie. Educatieve partners namen de producten onder de loep en onderzochten hoe deze in academische programma’s geïntegreerd kunnen worden.

Een ander interdisciplinair initiatief, Dance Engaging Science, had als doel nieuw onderzoek over de danspraktijk te stimuleren. Van mei 2011 tot en met september 2012 kwam de werkgroep drie keer samen om te reflecteren over de mogelijkheden en werden er een aantal onderzoeksprojecten opgestart.

Op 30 april 2014 werd de eerste fase volledig afgerond. In een volgende fase zal Motion Bank verder inzetten op de verspreiding en toegankelijkheid van PM2GO. Er worden tal van workshops georganiseerd (waaronder Choreographic Coding Labs) en het educatieve onderzoek wordt voortgezet.

Je kan de vele initiatieven volgen op de website www​.motionbank​.org waar het project uitzonderlijk grondig wordt gedocumenteerd.

Deborah Hay, Test Filming, February 2011. Photo: Jessica Schäfer

Link naar dit artikel
23-04-2016

Ook interessant

20230526 Dance ICH Hongarije 07 web
02 jun. 2023

Dance as ICH - The Hungarian Dance House Model

In het kader van het Creative Europeproject 'Dance - ICH' waren onze collega’s te gast in het Hongaars Openluchtmuseum.
Lees meer
IMG 4717 edited web kl
22 feb. 2023

Dance as ICH - Verslag van de eerste workshop

Als Belgische vertegenwoordiger van een internationaal partnernetwerk organiseerde CEMPER de eerste workshop binnen het Creative Europe-project 'Danc…
Lees meer
Boombalfestival2
02 dec. 2022

Workshops 'Dans als immaterieel erfgoed'

CEMPER organiseert van 30 januari 2023 t.e.m. woensdag 1 februari 2023 een reeks workshops in het kader van het Creative Europe project 'Dancing as I…
Lees meer
Uitnodiging Dans Gedocumenteerd 1
15 nov. 2022

Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Op donderdag 17 november 2022 gaan studenten van KU Leuven samen met CEMPER-collega Staf Vos in op uitdagingen in het collectiebeleid van het kunsten…
Lees meer