Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?
Wat als een dansorganisatie zelf niet meer voor zijn archief kan zorgen? Wat als er te weinig sporen zijn bewaard? Welke instellingen nemen zorgen dan voor langetermijnbewaring? Welke initiatieven corrigeren de lacunes?
Aandachtspunten
- Is het niet demotiverend en zelfs volstrekt onhaalbaar om de verantwoordelijkheid voor verzamelen en bewaren enkel bij de dansactoren zelf te leggen?
- Kunnen de bestaande erfgoedinstellingen dan echt niet méér doen voor dans?
- Het moet toch mogelijk zijn dat een bestaande of nieuwe instelling zich expliciet engageert voor een rijke werking met betrekking tot (roerend) danserfgoed?
- Moeten we selectiemechanismen die het ‘geheugen van dans’ reduceren tot een canon van (hedendaagse)dansiconen niet kritischer bestrijden?
- Of moeten we het prestige van die iconen juist gebruiken om een plaats op te eisen in de erfgoedsector?
Wie is waarmee bezig op dit moment?
- CEMPER wil met een groepje bereidwilligen:
- de diverse deelpraktijken uit het dansveld in kaart brengen;
- de ideale contouren schetsen van een representatief verzamelbeleid met het oog op langetermijnbewaring;
- mogelijke scenario’s uitwerken hoe dit op een gecoördineerde, instellingsoverschrijdende manier te realiseren;
- erfgoedinstellingen motiveren om hieraan mee te werken.
- De Werkgroep Herbestemmen van Archiefpunt wil bekijken in welke mate de landelijke culturele archiefinstellingen zich nu al kunnen engageren voor de opname van archieven van dansgezelschappen met werkingssubsidies in het Kunstendecreet.
Andere actiepunten
- Een overzicht samenstellen van instellingen en wat de dansgemeenschappen van hen mogen verwachten op vlak van danserfgoed.
- Een daadwerkelijke instelling oprichten die danspraktijken documenteert en archiveert, of een samenwerkingsverband met dezelfde doeltreffendheid, bekendheid en laagdrempeligheid.
Tools en inspiratie
Bewaarplekken op de Bronnengids
Op de Bronnengids Podium vind je overzichten van voor dans relevante bewaarplekken.
Wachten op een Danshuis of bouwen aan een netwerk | Documenta
In zijn bijdrage Wachten op een Danshuis of bouwen aan een netwerk voor een themanummer van Documenta schetste CEMPER-collega Staf de historiek van de huidige institutionele situatie.
Hoe neem je een dansarchief op in een collectie? | Letterenhuis
De verwerking van het archief van Jeanne Brabants in het Letterenhuis en het project ‘Archief in dialoog’ om het archief, met steun van de Vlaamse Gemeenschap, te verrijken met mondelinge bronnen.
Doe mee met het Netwerk Danserfgoed
Ben jij gepassioneerd over het bewaren en doorgeven van danserfgoed? Wil je bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid van dans als cultureel erfgoed? We nodigen iedereen uit om samen met ons dit belangrijk erfgoed levend te houden. Je kunt op verschillende manieren bijdragen:
- Het netwerk blijft in beweging en deze pagina dus ook. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.
- Deel je ideeën en input.
- Neem deel aan de sessies: we houden je zeker op de hoogte van volgende samenkomsten.
Meer van het Netwerk
Netwerk Danserfgoed
Op deze pagina bundelen we alle informatie over het Netwerk Danserfgoed. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er on…
Lees meer
Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen
Om danserfgoed levend te houden, moeten we het op een actieve en toegankelijke manier delen met diverse publieken en het laten beleven.
Lees meer
Transmissie van danspraktijken en repertoires
Dansers en betrokkenen hebben ondersteuning nodig om hun danspraktijken te ontwikkelen, te documenteren en duurzaam te bewaren om ze zo te kunnen doo…
Lees meer
Zelf dans archiveren en documenteren?
Dansactoren moeten, in al hun diversiteit, in staat zijn om hun praktijk te documenteren en hun archief duurzaam te beheren.
Lees meer
Toegankelijkheid van roerend danserfgoed
Er bestaat heel wat relevante documentatie en archiefmateriaal van, voor en over de dans in Vlaanderen. Hoe vind je wat je nodig hebt? En hoe kan je …
Lees meer