Toegankelijkheid van roerend danserfgoed
Er bestaat heel wat relevante documentatie en archiefmateriaal van, voor en over de dans in Vlaanderen. Alleen zit het verspreid over vele instellingen, organisaties en individuen. Het kan gaan om archieven van individuen of organisaties, maar ook over documentatieverzamelingen van critici of steunpunten. Hoe vind je wat je nodig hebt? En hoe kan je het vlot raadplegen?
Aandachtspunten
- Er is nood aan overzicht over wat bestaat, waar het te vinden is en hoe we (vlotter) toegang kunnen krijgen tot het materiaal.
- Vergen ‘praktijkmensen’ op dit vlak een andere aanpak dan ‘onderzoekers’? Of zijn er andere doelgroepen te onderscheiden?
- Technische, financiële maar vooral ook juridische beperkingen (privacy, auteursrecht) moeten beter worden gecommuniceerd om verwachtingen wat betreft toegankelijkheid te temperen.
- Wie content aanmaakt en/of rechthebbende is, heeft veel impact op de toegankelijkheid door de rechten zo transparant mogelijk te documenteren of te klaren.
- Ook laagdrempeliger terminologie of duiding rond kernbegrippen moet helpen om de toegankelijkheid te bevorderen.
Wie is waarmee bezig op dit moment?
CEMPER
- CEMPER wil met de Bronnengids Podium en de organisatiewebsite de zoektocht naar sporen van het theater- en dansverleden vergemakkelijken. Samen met anderen willen we bekijken hoe dit platform doeltreffender, laagdrempelig en inhoudelijk rijker kan worden.
- CEMPER probeert danserfgoed vindbaar te maken op archiefpunt.be en andere bestaande erfgoeddatabanken.
- CEMPER blijft in gesprek met meemoo en andere instellingen over manieren om audiovisueel materiaal over dans toegankelijk te maken.
Danswetenschappers
- Danswetenschappers van de UGent, UAntwerpen en KU Leuven lijsten relevante scripties van de verschillende universiteiten op (met verwijzing naar online beschikbaarheid) (update volgt wanneer beschikbaar).
- CEMPER en de betrokken danswetenschappers onderzoeken wat de duurzame bijdrage kan zijn van bestaande of nieuwe digitale infrastructuur (bv. onderzoeksinfrastructuur FWO) om de toegankelijkheid van danserfgoed te vergroten.
Andere actiepunten
- Zoekers willen alle beeldmateriaal graag thuis online kunnen bekijken. Dat gaat niet: juridisch kunnen we niet om het concept van ‘de consultatieplek’ heen (on site/intra muros). Hoe kunnen we een netwerk van consultatieplekken ontwikkelen, promoten, laagdrempeliger maken, herkenbaarder maken voor een danspubliek, ‘sexier’ maken …
- Onderzoeksexpertise kan je niet allemaal in stappenplannen gieten. Is het netwerk van experts voor historisch onderzoek naar dans groot, divers, bekend, laagdrempelig, performant genoeg?
- Hoe divers danserfgoed dat in privébeheer is, zichtbaar en toegankelijk maken voor consultatie?
Tools en inspiratie
Bronnengids Podium
Op Bronnengids Podium vind je voor dans relevant zoekadvies, overzichten van bewaarplekken (ook buitenlandse), collectieve catalogi en individuele cases en collecties.
Zoeken en vinden
Bekijk ons overzicht van instellingen en databanken die dit muziek- en podiumerfgoed bevatten.
Maak je erfgoed vindbaar
Je erfgoed kan een schat aan informatie bevatten voor onderzoekers, tentoonstellingsmakers, nieuwsgierigen en liefhebbers. Een stap om je erfgoed bekend te maken, is door registratie of aanmelding op veelgebruikte platformen.
Archiefbank van Archiefpunt
Archiefpunt heeft een databank voor particuliere archieven. In de toekomst moet dans daarop beter vertegenwoordigd zijn.
hetarchief.be
Op hetarchief.be vind je heel wat audiovisueel materiaal van erfgoedinstellingen, media en podiumgezelschappen. Om de filmpjes te bekijken, moet je contact opnemen met de organisaties in kwestie.
Doe mee met het Netwerk Danserfgoed
Ben jij gepassioneerd over het bewaren en doorgeven van danserfgoed? Wil je bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid van dans als cultureel erfgoed? We nodigen iedereen uit om samen met ons dit belangrijk erfgoed levend te houden. Je kunt op verschillende manieren bijdragen:
- Het netwerk blijft in beweging en deze pagina dus ook. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.
- Deel je ideeën en input.
- Neem deel aan de sessies: we houden je zeker op de hoogte van volgende samenkomsten.
Meer van het Netwerk
Netwerk Danserfgoed
Op deze pagina bundelen we alle informatie over het Netwerk Danserfgoed. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er on…
Lees meer
Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen
Om danserfgoed levend te houden, moeten we het op een actieve en toegankelijke manier delen met diverse publieken en het laten beleven.
Lees meer
Transmissie van danspraktijken en repertoires
Dansers en betrokkenen hebben ondersteuning nodig om hun danspraktijken te ontwikkelen, te documenteren en duurzaam te bewaren om ze zo te kunnen doo…
Lees meer
Zelf dans archiveren en documenteren?
Dansactoren moeten, in al hun diversiteit, in staat zijn om hun praktijk te documenteren en hun archief duurzaam te beheren.
Lees meer
Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?
Wat als een dansorganisatie zelf niet meer voor zijn archief kan zorgen? Welke instellingen nemen zorgen dan voor langetermijnbewaring?
Lees meer