Home Thema's Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek br…

Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen

Het publiek is een essentieel onderdeel van de erfgoedgemeenschap van dans. Transmissie van dans vindt plaats tussen generaties en in een wisselwerking tussen makers, dansers en toeschouwers. Om danserfgoed levend te houden, moeten we het op een actieve en toegankelijke manier delen met diverse publieken en het laten beleven als een wezenlijk deel van ons collectieve, culturele erfgoed.

Aandachtspunten

  • Repertoire in een nieuwe context plaatsen: Ouder werk en repertoire krijgen een nieuwe waarde door deze dansen en verhalen in een nieuwe context te plaatsen die aansluit bij de beleving en verwachtingen van een hedendaags publiek.
  • Werelden verbinden: Om dans(erfgoed) te delen, is het goed om bruggen te slaan tussen populaire cultuur en kunsten, tussen dansgenres, tussen de professionele danssector en het vrijetijdsveld, en tussen onderwijs en praktijk. Dans verdient zichtbaarheid in al zijn vormen, om stereotypen te doorbreken, verbinding te creëren en een breed publiek te bereiken.
  • Dans beleven: Publiek heeft taal en tools nodig om dans te begrijpen en waarderen. Dit vraagt om programma’s en activiteiten die actief bijdragen aan het vergroten van dansparticipatie.
  • Onderwijs en media: Scholen en media spelen een sleutelrol. Door samen te werken kunnen we dans toegankelijk maken met inspirerend materiaal en rolmodellen.
  • Dans beleven als maker en als publiek: Dans kan actief worden beleefd of als toeschouwer worden gewaardeerd. Beide zijn essentieel voor het doorgeven van dans(erfgoed).

Wie is waarmee bezig op dit moment?

Danspunt

  • Danspunt organiseert een tweejaarlijks festival Dansstorm, waarmee ze steeds in een andere stad neerstrijken. Ze organiseren drie dagen lang workshops, initiaties en toonmomenten van dans in al haar vormen en dit op toegankelijke plaatsen in de stad.

STUK

  • STUK heeft een werking rond immaterieel erfgoed van de hedendaagse dans en gaat op zoek naar manieren om dans, als efemere en belichaamde kunstvorm, door te geven aan nieuwe generaties publieken en dans(mak)ers. Onder andere organiseert STUK een jaarlijks festival. Het Body of Work festival stond in 2025 in het teken van Anne Teresa De Keersmaeker / Rosas’ Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich. Tijdens het festival kon je Fase (her)ontdekken in verschillende versies. Er was ook een expo, een film, een workshop en verschillende lezingen.

CEMPER

  • CEMPER werkt aan een praktijkwijzer Muziek en podiumkunsten in de publieke ruimte’.
  • CEMPER verzamelt goede voorbeelden en presenteert die op deze website.
  • CEMPER deed in het kader van het Europese project Dance as ICH een onderzoek naar folk- en volksdans in Vlaanderen, hieruit kwamen onder andere enkele noden en werkpunten voor de duurzaamheid van deze dansvormen. In 2025 zal CEMPER samen met IVV, VVKB en Danspunt sessies organiseren om uitwisseling rond de noden en werkpunten te stimuleren en te komen tot gezamenlijke acties. De eerste sessie ging door in de schoot van de Rendez-vous. We organiseerden hier een werksessie over de vraag Hoe jeugd betrekken en behouden bij volksdans?’. Enkele volksdansgroepen deelden hun goede praktijken, succesfactoren en valkuilen waarna we in groep brainstormden over mogelijke acties.
  • De afgelopen jaren werkte CEMPER in het kader van Dance as ICH rond dans in musea. We gingen onder andere in gesprek met dansers op Dansstorm en organiseerden de werksessie Dans en het museum samen met Danspunt. Al deze acties en gesprekken met een aantal museummedewerkers vormden de basis voor onze praktijkwijzer Muziek en podiumkunsten in musea. In gesprek met dansers en museummedewerkers kwamen een aantal noden naar boven. We hoorden regelmatig dat ze het moeilijk vinden om met elkaar in contact te komen. Zou een platform voor podiumkunstenaars en musea daarop een antwoord kunnen bieden? Sommige museummedewerkers gaven ook aan dat ze andere noden hebben rond de programmatie van podiumkunsten. Daarom deden we een korte bevraging bij musea. Op basis van de antwoorden organiseren we in 2025 een verkennend gesprek rond de opgevangen noden.

Andere actiepunten

Inspelen op bestaande formats: Er bestaan al talrijke formats die als platform kunnen dienen, zoals de Dag van de Dans, Erfgoeddag, Dansstorm, Open Monumentendag, European Folk Day en andere evenementen.

  • Onderlinge samenwerking en ruimte creëren voor alle dansvormen.

Dans in de publieke ruimte brengen: Publieke ruimtes bieden een laagdrempelige manier om dans zichtbaar te maken en een breed publiek te betrekken.

  • Performances organiseren op openbare plekken, zoals straten en pleinen, met dansers uit verschillende contexten.
  • Interdisciplinaire ontmoetingen stimuleren in toegankelijke of onverwachte omgevingen, bijvoorbeeld via samenwerkingen met musea.

Gebruik van sociale en traditionele media: Media kunnen helpen om stereotypes te doorbreken. Daarbij kunnen sociale media zoals TikTok en Instagram helpen om meer jeugd aan te spreken.

  • Danscampagnes voor sociale media ontwikkelen om jongere/​meer diverse doelgroepen te bereiken.
  • Traditionele media stimuleren om dans op een vernieuwende manier te belichten.

Samenwerking tussen dansers met verschillende achtergronden en ervaringsniveaus: De kloof tussen dansers uit verschillende contexten kan worden verkleind door gezamenlijke projecten.

  • Projecten creëren waarin dansers met uiteenlopende trajecten en motivaties samen toewerken naar een toonmoment.
  • Vermijden van termen als amateur’ en professioneel’ en inzetten op een inclusieve benadering waarin ieders bijdrage gelijkwaardig wordt gewaardeerd.

Lokaal draagvlak en onderwijs: Lokale betrokkenheid is cruciaal om dans breed te delen en waardering te vergroten.

  • Lokale scholen betrekken bij dansprojecten om niet alleen kinderen, maar ook ouders te bereiken.
  • Dansgezelschappen laten deelnemen aan lokale evenementen en programmatie.

Herkenning van dans als kunstvorm: Vooroordelen over dans als sport’ of elitair’ beperken de erkenning ervan.

  • De zichtbaarheid van dans vergroten in de culturele sector door inclusieve campagnes die diverse dansstijlen, gemeenschappen en verhalen centraal stellen: via samenwerking met diverse dansers bij evenementen, het delen van verhalen waarin dansers hun erfgoed tonen en educatieve programma’s.
  • Lokale beleidsmakers stimuleren om dans te erkennen als volwaardige kunstvorm en om meer dans te programmeren.

Inspiratie delen: Er is behoefte aan inspiratie en praktische voorbeelden om mensen te inspireren bij het werken met dans(erfgoed).

  • Verzamelen en documenteren van goede voorbeelden en methodes die succesvol zijn gebleken en deze voorbeelden delen op een toegankelijke manier, onder andere via webinars of bijeenkomsten.
  • Uitwisseling van kennis en ervaringen faciliteren tussen verschillende organisaties en gemeenschappen.

Doe mee met het Netwerk Danserfgoed

Ben jij gepassioneerd over het bewaren en doorgeven van danserfgoed? Wil je bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid van dans als cultureel erfgoed? We nodigen iedereen uit om samen met ons dit belangrijk erfgoed levend te houden. Je kunt op verschillende manieren bijdragen:

  • Het netwerk blijft in beweging en deze pagina dus ook. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.
  • Deel je ideeën en input.
  • Neem deel aan de sessies: we houden je zeker op de hoogte van volgende samenkomsten.

Daarnaast bouwen we samen aan deze pagina als dynamische plek voor en door het netwerk. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.

Meer van het Netwerk

Netwerk Danserfgoed

Op deze pagina bundelen we alle informatie over het Netwerk Danserfgoed. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er on…
Lees meer

Transmissie van danspraktijken en repertoires

Dansers en betrokkenen hebben ondersteuning nodig om hun danspraktijken te ontwikkelen, te documenteren en duurzaam te bewaren om ze zo te kunnen doo…
Lees meer

Zelf dans archiveren en documenteren?

Dansactoren moeten, in al hun diversiteit, in staat zijn om hun praktijk te documenteren en hun archief duurzaam te beheren.
Lees meer

Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?

Wat als een dansorganisatie zelf niet meer voor zijn archief kan zorgen? Welke instellingen nemen zorgen dan voor langetermijnbewaring?
Lees meer

Toegankelijkheid van roerend danserfgoed

Er bestaat heel wat relevante documentatie en archiefmateriaal van, voor en over de dans in Vlaanderen. Hoe vind je wat je nodig hebt? En hoe kan je …
Lees meer