Home Thema's Zelf dans archiveren en documenteren?

Zelf dans archiveren en documenteren?

Is het dansveld wel in staat om sprekende en duurzame archieven na te laten? Dansactoren moeten, in al hun diversiteit, in staat zijn om hun praktijk te documenteren en hun archief duurzaam te beheren. Op dit moment is deze verantwoordelijkheid te zwaar voor kunstenaars, gezelschappen, scholen en verenigingen. Indien er geen instellingen komen die deze verantwoordelijkheid deels uit handen nemen, moet de financiële en technische ondersteuning voor dit brede diverse veld worden opgeschaald.

Aandachtspunten

  • De juiste condities zijn nodig om is staat te zijn tot zinvolle archiefvorming (incl. bewuste zelfdocumentering) en duurzaam archiefbeheer: voldoende budget, personeel …
  • Wat met individuen en met organisaties die geen subsidies krijgen? Hoe creëren we voor hen de juiste condities?
  • Er is nood aan gestoffeerde referentiekaders (handleidingen, toolboxen) en aanvullende dienstverlening – niet alleen voor archiefzorg, maar ook voor zelfdocumentering.
  • Het Netwerk wil fragmentatie van toolboxen, platformen, handleidingen vermijden: zoveel mogelijk synchroniseren en duidelijk communiceren, zodat de gemeenschappen op één plek al het advies en bijhorend aanspreekpunt voor vragen vinden.
  • Die ene plek’ hoeft niet noodzakelijk voor alle dansvormen of subgemeenschappen dezelfde te zijn. Ze moet wel goed bekend en laagdrempelig zijn.

Wie doet wat op dit moment?

  • Wie vragen heeft over archiefzorg kan CEMPER contacteren. Wij zijn een aanspreekpunt voor advies en begeleiding van al wie zich engageert voor het erfgoed van muziek en podiumkunsten (inclusief circus). Voor sommige organisaties bieden we ook een archiefdoorlichting.
  • Danswetenschappers en CEMPER willen de aanpak van oral history en (hedendaagse) dans stroomlijnen (bv. expertise in verband met gebruiksovereenkomsten delen).
  • CEMPER wil zijn Praktijkwijzer Documenteren verder stofferen met tools en praktijkvoorbeelden, maar kan dit niet alleen.

Andere actiepunten

  • Er zijn meer en betere tools of handleidingen nodig om je praktijk bijkomend te documenteren, niet enkel voor de klassieke archiefzorg. Goede voorbeelden kunnen terecht in de Praktijkwijzer Documenteren van CEMPER
  • Sommige organisaties kunnen de rol opnemen van ambassadeur’ om bv. jonge makers of collega’s te helpen.
  • Voor elke subdoelgroep kan een communicatieplan worden opgesteld samen met en koepelorganisaties, steunpunten en ambassadeurs’, zodat advies en tools beter bekend zijn
  • Lobbyen voor voldoende budget voor zelfdocumenteren en archiefzorg binnen werkingssubsidies of projectsubsidies
  • Wie kan taken van de dansactoren overnemen? Zie het onderdeel Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?
  • Een initiatief ontwikkelen om de lacunes op te vangen die ontstaan bij wat dansactoren en instellingen vandaag zelf (kunnen) doen, bv. samen een oral history-programma opzetten.

Doe mee met het Netwerk Danserfgoed

Ben jij gepassioneerd over het bewaren en doorgeven van danserfgoed? Wil je bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid van dans als cultureel erfgoed? We nodigen iedereen uit om samen met ons dit belangrijk erfgoed levend te houden. Je kunt op verschillende manieren bijdragen:

  • Het netwerk blijft in beweging en deze pagina dus ook. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.
  • Deel je ideeën en input.
  • Neem deel aan de sessies: we houden je zeker op de hoogte van volgende samenkomsten.

Meer van het Netwerk

Netwerk Danserfgoed

Op deze pagina bundelen we alle informatie over het Netwerk Danserfgoed. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er on…
Lees meer

Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen

Om danserfgoed levend te houden, moeten we het op een actieve en toegankelijke manier delen met diverse publieken en het laten beleven.
Lees meer

Transmissie van danspraktijken en repertoires

Dansers en betrokkenen hebben ondersteuning nodig om hun danspraktijken te ontwikkelen, te documenteren en duurzaam te bewaren om ze zo te kunnen doo…
Lees meer

Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?

Wat als een dansorganisatie zelf niet meer voor zijn archief kan zorgen? Welke instellingen nemen zorgen dan voor langetermijnbewaring?
Lees meer

Toegankelijkheid van roerend danserfgoed

Er bestaat heel wat relevante documentatie en archiefmateriaal van, voor en over de dans in Vlaanderen. Hoe vind je wat je nodig hebt? En hoe kan je …
Lees meer