Netwerk Danserfgoed
Het Netwerk Danserfgoed zet zich in om erfgoed van dans in Vlaanderen een duurzame toekomst te geven. Op deze pagina bundelen we alle informatie over het netwerk. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er ondernomen?

Wat is het netwerk danserfgoed?
Met het Netwerk Danserfgoed willen we de bedreigingen voor danserfgoed in Vlaanderen aanpakken. Dat doen CEMPER en STUK (met een werking rond het immateriële erfgoed van hedendaagse dans) samen met professionelen en vrijetijdsdansers, erfgoedmedewerkers, academici en iedereen die zich voor danserfgoed wil inzetten. Het gaat daarbij om het materiële en immateriële erfgoed van diverse genres; van hiphop tot hedendaagse dans, van stijldans tot volksdans en meer. Het netwerk draait om het ondernemen van concrete acties om dat erfgoed een duurzame toekomst te geven.
In 2024 werd een eerste aanzet gegeven: op basis van een bijeenkomst in het STUK en bevragingen door CEMPER kwamen we tot Een actieplan voor danserfgoed in Vlaanderen [interne link]. Het actieplan biedt een kader om de komende jaren inspanningen voor danserfgoed te plannen en te coördineren. Hieronder vind je per thema concrete acties, praktijkvoorbeelden en tools om zelf aan de slag te gaan.
Neem deel aan het Netwerk Danserfgoed
Ben jij betrokken bij dans in Vlaanderen? Heb je ideeën of wil je deelnemen aan toekomstige sessies? Ben je op zoek naar iemand die met danserfgoed bezig is? Neem contact met ons op voor meer informatie.
Thema's waarrond we werken
Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen
Transmissie van danspraktijken en repertoires
Zelf dans archiveren en documenteren?
Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?
Toegankelijkheid van roerend danserfgoed
Afgelopen bijeenkomsten

Netwerk Danserfgoed gaat van start – Verslag van de eerste werksessies

Werksessie Expertisecentrum Immaterieel Erfgoed van Hedendaagse Dans | Verslag
Wat gebeurt er rond dans?

Uitnodiging: Volksdans in Beweging – een avond vol ideeën en ontmoeting

25 keer danserfgoed en vrouwen op Wikipedia

Doe mee met #OokDitIsDans op Dag van de Dans

"We moesten underground gaan of het zelf organiseren” - Gerrit Wellens over hiphop in België

Atemporal: een cross-over tussen hedendaagse dans en Chopi-muziek
