Home Thema's Transmissie van danspraktijken en repertoires

Transmissie van danspraktijken en repertoires

Om dans aan toekomstige generaties door te geven, is het belangrijk om de juiste condities te scheppen. Dansers en betrokkenen hebben ondersteuning nodig om hun danspraktijken te ontwikkelen, te documenteren en duurzaam te bewaren om ze zo te kunnen doorgeven.

Aandachtspunten

  • Samenwerking en ondersteuning: Samenwerking tussen beleidsmakers, organisaties zoals Danspunt en CEMPER, archiefinstellingen en opleidingen is nodig. Zij kunnen contexten bieden voor kennisdeling en praktijkuitwisseling.
  • Praktische hulpmiddelen: Het is belangrijk om bestaande regels en wetgeving praktisch toepasbaar te maken. Daarnaast zijn extra hulpmiddelen zoals referentiekaders, tools en een eerlijk fairpracticekader nodig. Hierbij spelen organisaties zoals Cultuurloket, belangenbehartigers en onderzoeksinstellingen een grote rol.
  • Erkenning van diverse dansvormen: Er moet aandacht zijn voor niet-gecanoniseerde danspraktijken en de belichaamde kennis van dansers.
  • Draagvlak creëren: Het is cruciaal om steun te winnen voor danserfgoed. Dit geldt zowel in het dansveld als bij het brede publiek en beleidsmakers.

Door deze stappen te nemen, zorgen we ervoor dat dans een levende, dynamische en gedeelde kunstvorm is en blijft.

Wie is waarmee bezig op dit moment?

STUK: STUK streeft naar een balans tussen beschermen en delen van dans: hoe kunnen we erfgoedbewustzijn creëren en dans doorgeven op een goede manier met respect voor auteurschap? STUK heeft ook de ambitie om een expertisecentrum te ontwikkelen rond immaterieel erfgoed van de hedendaagse dans, waar de danspraktijk en onderzoek op alle denkbare en nog ondenkbare manieren in elkaar haken.

Cultuurloket: Cultuurloket is het aanspreekpunt voor juridische, fiscale of financiële informatie over werken en ondernemen in cultuur, ze zetten zich in voor het verspreiden van kennis over auteursrechten en het geven van praktische tips over het beschermen van eigen creaties. Lees bijvoorbeeld over de bescherming van je creatie in hun kennisbank.

ErfgoedLab Antwerpen en MAS: ErfgoedLab werkt in 2025 aan een project rond digitale dansgemeenschappen. Er komt een tentoonstelling in het MAS met een deel van het resultaat van dit onderzoek en een kunstwerk van Anouk Kruithof: Universal Tongue. Dit is een soort encyclopedie van dans, waarbij de kunstenaar online dansvideo’s heeft aangekocht.

Danspunt: Danspunt biedt met MaakPlaats ruimte aan dansers voor residenties op maat.

CEMPER: CEMPER zal zich de komende tijd inzetten voor het delen van inspirerende praktijkvoorbeelden van transmissie en het faciliteren van uitwisseling.

Project Dansstroom: Dansstroom is een project voor niet-professionele dansers die onder begeleiding van een ervaren danscoach samen werken rond bestaand dansrepertoire. Het begrip repertoire’ wordt daarbij breed geïnterpreteerd: het kan gaan om het heropvoeren van een scène uit What the Body Does Not Remember van Wim Vandekeybus of Screws van Alexander Vantournhout, een verkenning van de K‑pop danstraditie, een herinterpretatie van een choreografie uit West Side Story, of een duik in de geschiedenis van de Lindy Hop. Dansstroom onderzoekt hoe dansstukken doorgegeven, opnieuw beleefd en betekenisvol gemaakt kunnen worden, los van stijl of genre. Het project wil zo bijdragen aan het levend houden van danspraktijken binnen diverse gemeenschappen. Dit project is een samenwerking tussen Danspunt, STUK en CEMPER.

Andere actiepunten

Kennis over auteursrechten en gedeeld auteursrecht verspreiden (ook in opleidingen):

  • Ontwikkelen en verspreiden van eenvoudige tools en handleidingen voor en op maat van dansers en opleidingen over auteursrechten en hoe deze toe te passen in de praktijk.
  • Organiseren van workshops en bijeenkomsten om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Dansdocumentatie stimuleren en toegankelijk maken:

  • Verzamelen en delen van bestaande documentatiesystemen en methodes en deze laagdrempelig beschikbaar maken.
  • Begeleiding van dansers bij het documenteren en bewaren van hun werk via een laagdrempelig aanspreekpunt.

Praktijkgerichte experimenten en leren door te doen:

  • Ontwikkelen van pilootprojecten waarin dansdocumentatie en overdracht getest worden en de resultaten hiervan verspreiden.
  • Delen van successen en geleerde lessen via praktijkvoorbeelden op de website, webinars en bijeenkomsten.

Toegang tot dansruimtes en vrijwilligers behouden (vooral een nood voor vrijetijdsdansgroepen):

  • Onderzoeken van mogelijkheden voor betaalbare dansruimtes en samenwerking met lokale partners om deze beschikbaar te maken.
  • Organiseren van uitwisseling over het aantrekken en ondersteunen van nieuwe vrijwilligers.

Inspiratie en uitwisseling bevorderen:

  • Organiseren van thematische bijeenkomsten voor dansers om ervaringen en methodes te delen.
  • Delen van inspirerende praktijkvoorbeelden.

Erfgoedbewustzijn verhogen:

  • Stimuleren van samenwerking met erfgoedcellen en organisaties als Danspunt om erfgoed zichtbaar en toegankelijk te maken.
  • Vergroten van zichtbaarheid door dans in openbare ruimtes te brengen.

Doe mee met het Netwerk Danserfgoed

Ben jij gepassioneerd over het bewaren en doorgeven van danserfgoed? Wil je bijdragen aan het behoud en de zichtbaarheid van dans als cultureel erfgoed? We nodigen iedereen uit om samen met ons dit belangrijk erfgoed levend te houden. Je kunt op verschillende manieren bijdragen:

  • Het netwerk blijft in beweging en deze pagina dus ook. Heb je kennis van projecten, initiatieven, tools of inspirerende praktijken rond danserfgoed? Laat het ons weten! We ontvangen graag info over wie waarmee bezig is, en welke middelen of inspiratiebronnen er al bestaan.
  • Deel je ideeën en input.
  • Neem deel aan de sessies: we houden je zeker op de hoogte van volgende samenkomsten.

Meer van het Netwerk

Netwerk Danserfgoed

Op deze pagina bundelen we alle informatie over het Netwerk Danserfgoed. Wat is het? Rond welke thema’s werkt het? Welke concrete acties worden er on…
Lees meer

Danserfgoed naar een (nieuw en divers) publiek brengen

Om danserfgoed levend te houden, moeten we het op een actieve en toegankelijke manier delen met diverse publieken en het laten beleven.
Lees meer

Zelf dans archiveren en documenteren?

Dansactoren moeten, in al hun diversiteit, in staat zijn om hun praktijk te documenteren en hun archief duurzaam te beheren.
Lees meer

Instellingen voor het verzamelen en bewaren van danserfgoed?

Wat als een dansorganisatie zelf niet meer voor zijn archief kan zorgen? Welke instellingen nemen zorgen dan voor langetermijnbewaring?
Lees meer

Toegankelijkheid van roerend danserfgoed

Er bestaat heel wat relevante documentatie en archiefmateriaal van, voor en over de dans in Vlaanderen. Hoe vind je wat je nodig hebt? En hoe kan je …
Lees meer