Jazz Bilzen -  tijd voor muziek (en veel meer…) 1965-1981

Saxofoon stockfoto

Jazz Bilzen -  tijd voor muziek (en veel meer…) 1965-1981

Jazz Bilzen zag op 5 september 1965 het daglicht als bescheiden openluchtfestival. Comblain-la-Tour was enkele jaren vroeger (2 augustus 1959) gestart. Monsterfestivals als Woodstock (1969) en Isle of Wight (1970) moesten nog volgen. North Sea Jazz kwam er in 1976. Om maar te stellen, dat de organisatoren van Jazz Bilzen festivalpioniers waren. Wat doet zo’n festival met een gemeente als Bilzen? Waaruit bestond het programma? Wie trad op? Wat was het budget? Hoe waren de reacties van pers, sponsors, enz.? Dat alles en nog zoveel meer verneem je in het boek Jazz Bilzen.

Auteur-historicus Koenraad Nijssen verzamelde feiten, achtergronden, anekdotes, verslagen en getuigenissen over de periode dat Jazz Bilzen plaatsvond (19651981) in een lijvig fraai geïllustreerd boekwerk (431 pagina’s). Bovendien geeft de auteur een bijzonder goed beeld over wat de invloed van dergelijk festival op de gemeente Bilzen was, over de zeden en gewoonten van die tijd, over de artiesten (soms meer pop dan jazz) en over de onvermijdelijke rellen. Een kanjer van een boek waar je graag in grasduint en stukjes jazzgeschiedenis (Jack Sels, Sadi, Jack van Poll, Toots Thielemans, Philip Catherine, BRT-Big Band, e.a.) van bij ons in terugvindt. Ook de internationale namen spreken boekdelen: Dexter Gordon, Ornette Coleman, Dizzy Gillespie, Jaki Byard, John McLaughlin, Charles Mingus, Joe Henderson. Vanaf 1979 werd jazz wel herleid tot een randverschijnsel en verplaatst naar Jazz in The Park op zondag.

Koenraad Nijssen en zijn team verdienen terecht een pluim voor dergelijke grondige studie over het fenomeen Jazz Bilzen. Het is een voorbeeldig standaardwerk.

Nijssen, K. (2009). Jazz Bilzen — tijd voor muziek (en veel meer…) 1965 – 1981. Stad Bilzen en Davidsfonds Uitgeverij nv.

Lees meer over dit boek op de website Visit Bilzen.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen