Home Thema's Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

Zonder podiumtechnieken bestaat er geen voorstelling. Licht, geluid, beeld/projectie, mechanica/rigging, speciale effecten … maken een voorstelling af. En toch worden ze vaak over het hoofd gezien.

Trekkenwand van de Bourlaschouwurg

Podiumtechnisch erfgoed draait niet alleen om de machines en de toestellen, maar ook om de accessoires, beelddragers, documentatie, audiovisueel materiaal en verhalen. Het is ontstaan vanuit een grote bekommernis om dit specifiek type van erfgoed dat moeilijk binnen de standaard erfgoedhokjes past. Het kan immers zowel onroerend (bijvoorbeeld machinerie die onlosmakelijk verbonden is met het theatergebouw) als roerend (bijvoorbeeld lichtorgels, geluidsmachines en rookinstallaties) als immaterieel (bijvoorbeeld verhalen over vroegere technieken) zijn. Daarnaast is er pas recent een groeiende bewustwording van de waarde van podiumtechnisch erfgoed, dat lang getypeerd werd als gebruiksmateriaal’ waarbij de verouderde modellen’ eerder als ballast dan als erfgoed werden beschouwd.

Nieuwsoverzicht

24 nov. 2023

Verslag van de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

Ontdek welke sprekers aan bod kwamen tijdens de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed.
Lees meer
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer
19 sep. 2022

Podiumtechnieken en erfgoed – STEPP Contactdag op 15 juni 2022

De contactdag van CEMPER in juni 2022 stond in het teken van podiumtechnisch erfgoed. CEMPER-collega Elias Feys was aanwezig en gaf er twee lezingen.
Lees meer
23 mei 2022

STEPP contactdag rond podiumtechnisch erfgoed

Op 14 juni 2022 maken collega Elias Feys en andere sprekers je wegwijs in podiumtechnisch erfgoed op de STEPP contactdag.
Lees meer
17 mei 2022

De Goudbloem speelt Genoveva - Sofie Moors onderzoekt de opvoeringspraktijk bij de rederijkers

Sofie Moors onderzocht een erkend Vlaams topstuk uit ons theatererfgoed en vond er een unieke bron in voor de theatergeschiedenis van de Lage Landen.
Lees meer
27 sep. 2021

Gezocht: podiumtechnisch erfgoed

Vul onze bevraging en help zo mee met onze zoektocht naar podiumtechnisch erfgoed.
Lees meer