Home Thema's Podiumtechnieken

Podiumtechnieken

Zonder podiumtechnieken bestaat er geen voorstelling. Licht, geluid, beeld/projectie, mechanica/rigging, speciale effecten … maken een voorstelling af. En toch worden ze vaak over het hoofd gezien.

Podiumtechnisch erfgoed draait niet alleen om de machines en de toestellen, maar ook om de accessoires, beelddragers, documentatie, audiovisueel materiaal en verhalen. Het is ontstaan vanuit een grote bekommernis om dit specifiek type van erfgoed dat moeilijk binnen de standaarderfgoedhokjes past. Het kan immers zowel onroerend (bijvoorbeeld machinerie die onlosmakelijk verbonden is met het theatergebouw) als roerend (bijvoorbeeld lichtorgels, geluidsmachines en rookinstallaties) als immaterieel (bijvoorbeeld verhalen over vroegere technieken) zijn. Daarnaast is er pas recent een groeiende bewustwording van de waarde van podiumtechnisch erfgoed, dat lang getypeerd werd als ‘gebruiksmateriaal’ waarbij de ‘verouderde modellen’ eerder als ballast dan als erfgoed werden beschouwd.

Trekkenwand van de Bourlaschouwburg | © CEMPER

Internationaal

Game 'Ein abend im Groen Schauspielhaus'
Ein abend im Groen Schauspielhaus’ is een gratis downloadbare game waarbij de speler met behulp van een VR-bril door de ogen van drie verschillende personages het Großes Schauspielhaus in Berlijn bezoekt in 1927. Daarnaast vind je er verscheidene 3D-modellen en animaties terug van verschillende toestellen en theaters, zoals van een windmachine, een wolkenmachine en een vroeg-elektrisch besturingssysteem.
Theatermuseum Wien (Oostenrijk)
Theatermuseum Wien bezit modellen van scènes, decorschetsen en (foto’s van) kostuums.
Teatterimuseo (Finland)
Het Teatterimuseo focust op professioneel theater, dans, opera, circus en live kunst en performance in Finland. De collectie bevat kostuums, decor- en kostuumontwerpen, theaterpoppen, theatertechnologie, decorsets en rekwisieten.
Scenkonstmuseet (Zweden)
De collectie van het Scenkonstmuseet omvat onder andere decor- en kostuumontwerpen, kostuums, marionetten en muziekinstrumenten.
Museum Technisches Kabinett van de Opera van Leipzig (Duitsland)
Het Technisches Kabinett van de Opera van Leipzig heeft een unieke collectie van meer dan 300 podiumlichten uit bijna 150 jaar theatergeschiedenis. Het bevat onder meer lichten van Hugo Bähr en andere Oost-Europese fabrieken.
Lumière de l’oeil (Frankrijk)
Lumière de l’oeil in Parijs is een museum over de geschiedenis van olie‑, kerosine‑, benzine‑, spiritus- en gasverlichting van de late 18e eeuw tot het begin van de 20ste eeuw.

Onderzoeksprojecten

  • Een-op-vier-theater
    Het Kenniscentrum Podiumtechnieken ontwikkelde een schaalmodel waarin alle instrumenten uit een barok theater aanwezig zijn. Deze flexibele opstelling maakt het mogelijk om verschillende versies van machinerie en rigging snel en efficiënt uit te testen, in functie van onderzoek, presentaties en onderwijs.
  • Congres Wood and Canvas (and rabbit glue) in the modern world
    Het Kenniscentrum Podiumtechnieken werkte mee aan het congres Wood and Canvas met als thema het gebruik van historische theatermachinerie in hedendaags theater. 
  • Changement à Vue
    Het Kenniscentrum Podiumtechnieken en de onderzoeksgroep van de Stockholm Academy of Dramatic Arts onderzochten de geschiedenis van barokke theatermachinerie. Daarbij bekeken ze historische bronnen vanuit een podiumtechnisch standpunt.
  • The Magic Space — Research results on stage design of the 18th to the 21st century
    Theatermuseum Wien deed onderzoek naar de evolutie van scenografie op basis van de modellen uit hun collectie.
  • Technical Backstage Survey 2009
    In 2099 voerde het Historical Research Committee van de ABTT (Association of British Theatre Technicians) een onderzoek naar historisch belangrijk podiumtechnisch materiaal in theaters in het Verenigd Koninkrijk. 

Tools en handleidingen

Leestips

STEPP Magazine
STEPP is het steunpunt voor de productionele, ontwerpende en technische krachten van de brede culturele sector. Op hun website vind je het archief van STEPP Magazine, voordien Proscenium. Rechtsboven kan je kiezen welk nummer je wil bekijken.
Archief Zichtlijnen
De Nederlandse Vereniging voor Podiumtechnologie, VTP, heeft een online archief van haar vakblak Zichtlijnen.
Theatre Design & Technology archive
Het archief van Theatre Design & Technology, het magazine van The United States Institute for Theatre Technology, is online raadpleegbaar.
Scaena Ductilis - Scène et machinerie au Theâtre Royal de la Monnaie de Bruxelles
Ontdek de theatertechnische geschiedenis van Koninklijke Muntschouwburg in Brussel van 1746 tot 2005 (FR).
'Verloren geschiedenis' in Proscenium 37 (2005)
In het artikel Verloren geschiedenis’ gaat Chris Van Goethem in op het podiumtechnisch erfgoed dat dreigt verloren te gaan en waarom het belangrijk is om het te bewaren.
'Witnesses of Words. How 20th century microphones made history' (2015)
Het boek Witnesses of Words’ toont de collectie van auteur Marco C. van der Hoeven, die meer dan 400 microfoons omvat. Het boek bevat gedetailleerde beschrijvingen van de microfoons, persfoto’s, reclameposters, folders en anekdotes met verwijzingen naar originele geluidsfragmenten.
'Heritage, more than a sound mixing board - Een swot-analyse van podiumtechnisch erfgoed' in STEPP Magazine 6(24) (2017)
In het artikel Heritage, more than a sound mixing board’ maakt Chris Van Goethem een swot-analyse van de omgang met de geschiedenis en het erfgoed van podiumtechnieken.
'Help it's 3D - about how to deal with our history' in Die Vierte Wand 7 (2017)
In het Engelstalige artikel Help it’s 3D’ gaat Chris Van Goethem in op de manier waarop we met de geschiedenis en het erfgoed van podiumtechnieken omgaan.
'Fading lights, transities in theaterbelichting in een historische context' in STEPP Magazine 7(28) (2018)
In dit artikel vertelt Chris Van Goethem vanuit het onderzoeksproject Fading lights’ hoe belichting in theaters evolueerde van kaars, naar gas, naar elektrisch licht.
'Erfgoed | De Bourla', STEPP Magazine 10(39) (2021)
Deze editie van STEPP Magazine gaat over de historische machinerie in de Bourla, de renovatie van de schouwburg en podiumtechnisch erfgoed.

Nieuwsoverzicht

30 sep. 2024

Erfgoed in de schijnwerpers: podiumtechnisch erfgoed als leermiddel in het beroepssecundair onderwijs

Met zijn masterproef 'Erfgoed in de schijnwerpers' ontwikkelde Elias Feys een lespakket dat podiumtechnisch erfgoed inzet als educatief middel in het…
Lees meer
13 aug. 2024

Podiumtechnieken in de kijker gezet

We brachten kennis, gewoonten en verhalen van podiumtechnici samen in 9 teksten. Daarmee zetten we immaterieel podiumtechnisch erfgoed in de kijker o…
Lees meer
24 nov. 2023

Verslag van de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

Ontdek welke sprekers aan bod kwamen tijdens de inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed.
Lees meer
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer
19 sep. 2022

Podiumtechnieken en erfgoed – STEPP Contactdag op 14 juni 2022

De contactdag van CEMPER in juni 2022 stond in het teken van podiumtechnisch erfgoed. CEMPER-collega Elias Feys was aanwezig en gaf er twee lezingen.
Lees meer
23 mei 2022

STEPP contactdag rond podiumtechnisch erfgoed

Op 14 juni 2022 maken collega Elias Feys en andere sprekers je wegwijs in podiumtechnisch erfgoed op de STEPP contactdag.
Lees meer