Home Nieuws Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Dans gedocumenteerd: uitdagingen in het collectiebeleid van het kunsten- en erfgoedveld

De nood aan een ondersteunende, gesubsidieerde en centrale instelling waar alle documentatie en archiefbronnen over dans uit Vlaanderen te vinden zijn, blijft door het Vlaamse kunsten- en erfgoedbeleid onbeantwoord. Waarom blijft het danserfgoed onderbelicht in de erfgoedwerking en wat zijn de uitdagingen voor een toekomstig netwerk danserfgoed’ dat deze lacune in het centrale beleid zou kunnen opvullen? Op donderdag 17 november 2022 organiseren de studenten van het postgraduaat Cultureel erfgoed een cultureelerfgoeddebat. Tijdens het debat ontleden de studenten samen met CEMPER-collega Staf Vos deze prangende kwesties en discussiëren ze vooral over thema’s zoals representatie in het verzamelbeleid en de toekomst van community archives binnen het danserfgoed.


Als voorbereiding bij het aanstaande debat, wordt gevraagd om het artikel Wachten op een huis of bouwen aan een netwerk? Noden en uitdagingen voor danserfgoed in Vlaanderen (Staf Vos, in Documenta, 2021) grondig door te nemen, met nadruk op het deel Uitdaging voor het netwerk’. Maak kritische kanttekeningen bij de voorgestelde kwesties en ga na of er nog andere uitdagingen zijn die in dezelfde discussie toepasbaar zijn binnen de volledige erfgoedsector.

Voor de geïnteresseerden kan er ook vrijblijvende informatie gevonden worden in de webinarreeks To imagine otherwise. Ook hier worden verschillende uitdagingen binnen het collectiebeleid aangekaart en vooral de derde seminar over representatie (Andrew Flinn) is een handige wegwijzer voor het debat van donderdag 17 november.

Ook interessant

07 jun. 2024

Onderzoeksrapport folk-, volks- en werelddans

Een enquête, individuele interviews en een rondetafelgesprek gaven ons inzicht in folk-, volks- en werelddans in Vlaanderen en belichten wat volgens …
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
27 mei 2024

Jouw dans in de kijker?

Ben jij betrokken bij een dans en heb je interesse om die in de kijker te zetten? Dit jaar zet CEMPER zich in om diverse dansen zichtbaar te maken op…
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer