Home Nieuws Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Dans gedocumenteerd: uitdagingen in het collectiebeleid van het kunsten- en erfgoedveld

De nood aan een ondersteunende, gesubsidieerde en centrale instelling waar alle documentatie en archiefbronnen over dans uit Vlaanderen te vinden zijn, blijft door het Vlaamse kunsten- en erfgoedbeleid onbeantwoord. Waarom blijft het danserfgoed onderbelicht in de erfgoedwerking en wat zijn de uitdagingen voor een toekomstig netwerk danserfgoed’ dat deze lacune in het centrale beleid zou kunnen opvullen? Op donderdag 17 november 2022 organiseren de studenten van het postgraduaat Cultureel erfgoed een cultureelerfgoeddebat. Tijdens het debat ontleden de studenten samen met CEMPER-collega Staf Vos deze prangende kwesties en discussiëren ze vooral over thema’s zoals representatie in het verzamelbeleid en de toekomst van community archives binnen het danserfgoed.


Als voorbereiding bij het aanstaande debat, wordt gevraagd om het artikel Wachten op een huis of bouwen aan een netwerk? Noden en uitdagingen voor danserfgoed in Vlaanderen’ (Staf Vos, in Documenta, 2021) grondig door te nemen, met nadruk op het deel Uitdaging voor het netwerk’. Maak kritische kanttekeningen bij de voorgestelde kwesties en ga na of er nog andere uitdagingen zijn die in dezelfde discussie toepasbaar zijn binnen de volledige erfgoedsector.

Voor de geïnteresseerden kan er ook vrijblijvende informatie gevonden worden in de webinarreeks To imagine otherwise’. Ook hier worden verschillende uitdagingen binnen het collectiebeleid aangekaart en vooral de derde seminar over representatie (Andrew Flinn) is een handige wegwijzer voor het debat van donderdag 17 november.

Ook interessant

Theater ozzy riemst decorstuk 72dpi
19 mei 2022

Erfgoed Haspengouw en CEMPER aan het werk voor amateurverenigingen - deel 2

Reprise is een grootschalig project voor de amateurverenigingen in Zuid-Limburg.
Lees meer
Decorschetsen Opera Ballet Vlaanderen c Het Firmament
03 sep. 2020

TRACKS Webinar en Q&A: Catch that Copyright

Wil jij als kunstenorganisatie je archiefmateriaal online activeren? Heb je vragen rond de rechtenstatus van je archief? Wil je weten hoe je rechten …
Lees meer
Archiefdoorlichting muziekorganisaties 55a17364abae8bd82a3dc73a66620ce0
16 jun. 2020

Archiefdoorlichting bij muziekorganisaties

CEMPER begeleidde vanaf oktober 2019 zes muziekorganisaties bij hun archiefzorg.
Lees meer
Askanarchivist
10 jun. 2020

Live archiefvragen-uurtje 'Ask-an-Archivist'

De archivarissen van CEMPER vierden op 9 juni de ‘internationale dag van de archieven’ door live (online) hun deskundigheid te delen.
Lees meer