Home Nieuws Topstuk voorgesteld: Gregoriaanse handschriften O…

Topstuk voorgesteld: Gregoriaanse handschriften O.L.V.-Geboortekerk

De collectie gregoriaanse handschriften van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Toneren dateert uit de periode 1387 – 1450. Ze bestaat uit zeven perkamenten handschriften met religieuze muziek. Haar waarde ontleent de collectie onder meer aan de inhoud van de handschriften. Verschillende gezangen die erin opgenomen zijn, behoren tot een relatief lokaal repertoire, zoals officies voor de H.H. Remaclus, Maternus en Servatius.

Bovendien getuigt deze collectie van de ingrijpende liturgische hervorming van Radulphus de Rivo, die vanaf 1371 aangesteld werd als deken van Tongeren en die zich voor zijn geschriften liet inspireren door de Moderne Devotie en de Congregatie van Windesheim.

Ook vanuit paleografisch oogpunt zijn de handschriften erg interessant voor de onderzoeker. Het is namelijk uniek dat de muziek zowel in kwadraat- als in hoefnagelnotatie genoteerd is. De meeste handschriften uit die periode bevatten slechts één notatietype. Dat de collectie van Tongeren nog steeds in situ bewaard wordt, bovendien in de basiliek die tot een van de oudste Onze-Lieve-Vrouwekerken van de Nederlanden behoort, maakt haar enkel uitzonderlijker.

Liber Missarum | Teseum Tongeren

Link naar dit artikel

Ook interessant

14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
23 apr. 2024

“Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
Lees meer
16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer