Kostuums

Inventarisatie Kostuums Tarsenaal c Inge Geens web

Inleiding

Al sinds de begindagen van podiumkunsten worden kostuums gebruikt bij opvoeringen. Kostuums zijn alle kledingstukken die uitvoerders dragen tijdens een voorstelling. Niet alleen kledij in de enge betekenis komt hiervoor in aanmerking; ook schoenen, accessoires, maskers, pruiken … worden onder de term gerekend. Grime of make-up en haardracht behoren niet letterlijk tot de kostuums van uitvoerders, maar zijn zeker van belang voor het totaalplaatje. Deze kostuums worden in verschillende disciplines, zoals theater, dans, circus en muziek, gebruikt. Dit zowel op het podium (bijvoorbeeld tijdens een theatervoorstelling of concert) als ernaast (bijvoorbeeld bij traditionele volksdansgroepen).

Kostuums worden om verschillende redenen gebruikt tijdens podiumvoorstellingen. Een eerste reden is de creatie van een algemene sfeer voor de voorstelling. Samen met de rest van het decor zetten kostuums de toon voor een uitvoering. Verder dienen ze om te communiceren met het publiek. Via kostuums maken toeschouwers voor de eerste keer kennis met de uitvoerders of personages van een podiumvoorstelling. Kostuums worden vaak gebruikt om in één oogopslag eigenschappen zoals sociale klasse, gender, leeftijd, beroep of het karakter van een personage mee te geven aan het publiek. Kostuums kunnen ook helpen om de tijdsperiode of locatie waarin een verhaal zich afspeelt weer te geven. Bovendien kunnen ze uitvoerders helpen bij hun optreden; veel acteurs vinden bijvoorbeeld dat het aantrekken van een kostuum bijdraagt bij het worden van het personage. De Nederlandse acteur Stefan de Walle beschreef dit in een interview met de Volkskrant als volgt: Op het moment dat wij als acteurs een kostuum aan krijgen, gebeurt er al iets. Ik voel me ook meteen anders.”

Kostuums bewaren

Podiumkostuums bestaan voornamelijk uit textiel. De preservering hiervan vereist specifieke bewaaromstandigheden. Zo moet het onder meer worden beschermd tegen licht, stof en motten. In onze praktijkwijzer kan je tips terugvinden omtrent het bewaren van kostuums. Naast de kostuums zelf zijn schetsen van podiumkostuums, tekeningen van uitvoeringen en archieven van kostuumontwerpers interessant om te bewaren. Ze kunnen namelijk veel informatie geven over uitvoeringspraktijken uit het verleden en het proces van tot stand komen van het kostuum.

Inventarisatie Kostuums Tarsenaal c Inge Geens web
Inventarisatie van de theaterkostuums van 't Arsenaal (2016) | © Inge Geens

Nieuwsoverzicht

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen