Stichting Logos dook twee jaar lang in haar archieven. De collectie met meer dan 200 experimentele muziekinstrumenten die Godfried-Willem Raes sinds het einde van de jaren 60 bouwde, vormde het onderwerp van de missie. Synthelogs, pneumafonen, muziekrobots, bellenorgels, hybride blazers, muzikale rijtuigen en zelfs onzichtbare muziekinstrumenten werden stuk voor stuk beschreven en gedocumenteerd. Bouwtekeningen, klankopnames, filmpjes en foto´s werden verzameld en nieuwe documentatie werd aangemaakt. Verrassende verhalen en hilarische filmpjes kwamen boven drijven. Het resultaat van deze arbeid ontdek je (onder andere) op de projectwebsite.

Samen met het Muziekinstrumentenmuseum (mim), CEMPER en expert Maarten Quanten (docent Koninklijk Conservatorium Brussel) werd in dit erfgoedproject ook de problematiek van het catalogiseren van experimentele muziekinstrumenten onderzocht.

Neem beslist een kijkje op de catalogus
en baan je een weg doorheen de Collectie Logos!

Ook interessant

24 jun. 2024

Topstuk voorgesteld: Archief van de Oud Sint-Lucasgilde en van de Oud Koninklijke Academie van Antwerpen

Na de ontbinding van de Sint-Lucasgilde bleef het archief - met documenten over de gilde, de rederijkerskamers De Violieren en Den Olijftak, en de An…
Lees meer
Kaart van Vlaanderen waarop is aangeduid hoeveel actoren met de term 'choreograaf' in de dataset zitten per provincie. Van hoogste naar laagste concentratie: Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Voor Limburg zijn er geen data.
29 mei 2024

Dansactoren in kaart gebracht

Het afgelopen jaar brachten we dansactoren in kaart. Wat was het doel van dit project? Hoe gingen we te werk? En welke visualisaties konden we aan de…
Lees meer
28 mei 2024

SCAPIN: een LOD-databank voor de podiumkunsten

AML lanceerde vorig jaar SCAPIN, een databank die gegevens over dans- en theatervoorstellingen bundelt en herbruikbaar maakt. CEMPER sprak met de ini…
Lees meer
21 mei 2024

Fietsen & Trompen - De vergeten geschiedenis van velofanfares

In Vlaanderen is er nog één fietsende fanfare. Ooit was dat anders. In zijn boek Fietsen & Trompen vertelt Geert Vanmaeckelberghe het bijzondere …
Lees meer