Home Thema's Dans

Dans

Erfgoed is wat we willen bewaren en doorgeven aan volgende generaties. Hoe proberen we dit bij een vluchtige kunstvorm als dans? Welke sporen blijven als de voorstelling voorbij is? Hoe is het verleden aanwezig op het podium? En hoe zijn dansers en choreografen, al dan niet bewust, bezig met hun erfgoed?

Ontdek verschillende standpunten en initiatieven in dit themadossier en neem een vliegende start bij je zoektocht naar erfgoed, literatuur, experten en onderzoeksonderwerpen.

Een voorloper van dit dossier werd geschreven naar aanleiding van de Dag van de Dans op 23 april 2016. De artikels vertolkten toen vooral het perspectief van de hedendaagse dans en het ballet. In dit nieuwe jasje op de website van CEMPER zullen ze in de toekomst nog verder aangevuld worden met bijdragen over meer diverse dansgemeenschappen uit het professionele en amateurdansveld.

Archief van Opera Ballet Vlaanderen © CEMPER

Nieuws over dans en erfgoed

15 apr. 2022

Rondetafelgesprek over de archivering van dans in Vlaanderen

Onze collega Staf Vos lanceert samen met andere auteurs een speciaal themanummer van Documenta rond de archivering van dans in Vlaanderen.
Lees meer
02 mrt. 2022

Online archief van Pina Bausch en het Tanztheater

Het Pina Bausch Archief dat meer dan 300.000 foto's en 9.000 video's omvat is nu online beschikbaar.
Lees meer
23 sep. 2021

Bronnengids Podium: het nieuwe Google voor podiumerfgoed

Bronnenmateriaal vinden rond dans, theater en aanverwante disciplines is niet evident. De Bronnengids wil hierbij helpen.
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
19 dec. 2023

Dance as ICH in Griekenland – From dance ethnography to dance class in the 21st century

De vierde en tevens laatste workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH vond plaats in Athene.
Lees meer