Festivals
Festivals bestaan op veel verschillende manieren, maar een aantal kenmerken komen vaak terug. Zo zijn ze toegankelijk voor een breed publiek; duren ze meestal (maar niet altijd!) meerdere dagen; zijn het tijdelijke plaatsen voor kortstondige, ‘gezellige’ ontmoetingen; en bevatten ze een thematische focus. Soms stammen ze af van specifieke tradities, zoals een religieuze feestdag of het einde van een seizoen. Andere zijn dan weer gericht op de promotie van bepaalde kunstdisciplines, zoals muziek, mime, cabaret, dans of theater. CEMPER engageert zich voor het cultureel erfgoed van deze muziek- en podiumkunstenfestivals.
Les Ardentes | © Pexels via Pixabay
Wat is (het erfgoed van) de festivalcultuur?
Een korte historiek van muziekfestivals in Vlaanderen
Bijna het voltallige kalenderjaar (vanaf medio maart tot november-december) kunnen we genieten van gigantische en kleinschalige openluchtfestivals, stadsfestivals, eendagsfestivals, indoorevenementen … Maar waar komen ze vandaan?
Erfgoedsporen en -praktijken van festivals
Door het toegangsbewijs en bijbehorend armbandje – voor velen ook een waardevol stukje roerend erfgoed – maken festivalgangers voor een dag of weekend deel uit van een gemeenschap. Ontdek nog meer erfgoedsporen en ‑praktijken van festivals in dit artikel.
Luister- en kijktips
Podcast 'Vijftig tinten Gras'
De podcastreeks Vijftig Tinten Gras, geproduceerd door StuBru en gehost door Stijn Van De Voorde, is een uitstekende dwarsdoorsnede van vijftig jaar Belgische festivalgeschiedenis. Per aflevering wordt een decennium onder de loep genomen, beginnende met het Festival Actuel in 1969.
'De Dikke Delvaux over Jazz Bilzen en Womega' op Radio 1
Wie Belgische festivals zegt, zegt Belpop. En wie Belpop zegt, zegt Jan Delvaux. We zouden zijn boeken, zijn zaalshow met Jimmy Dewit (Belpop Bonanza) of hun passage bij Welcome To The AA kunnen noemen; maar we kiezen toch voor dit fragment waarin Delvaux vertelt over het ontstaan van het legendarische festival Jazz Bilzen, en over hoe de lokale band Womega op de affiche terecht kwam.
Guestlist #15 - Goed folk: hoe staat het met de folkscene in Vlaanderen?
Je podcasthonger nog niet gestild? Luister dan zeker eens naar de folkmuziekaflevering van Guestlist, een podcast van de Ancienne Belgique, gepresenteerd door Rik De Bruycker. Te gast zijn Laïs en Bavo Van den Brouck, programmator voor Dranouter Festival.
Muzieklab aflevering 28: Alcatraz Special (Ilse Bosch)
Fans van het zwaardere werk raden we de Muzieklab-aflevering over de bijzondere boeking van de neopagan folkgroep Heilung op Alcatraz Open Air aan.
Nieuwsoverzicht
11 okt. 2023
Debat - De paradox van populair muziekerfgoed
Als onderdeel van de erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed ontvangen we je op woensdag 25 oktober 2023 voor een gastlezing en debat …
Lees meer
06 sep. 2023
“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”
CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
07 jun. 2023
Van T-shirt tot stijlicoon: Populair muziekerfgoed ligt thuis verstopt
Het is niet te missen: vinyl is weer hot en de kledingwinkels puilen uit met T-shirts van Metallica, Nirvana, Kiss en andere grote rockgroepen. Ontde…
Lees meer
03 mrt. 2023
‘Airbag Festival maakt van Brugge de hoofdstad van het accordeon’
Het Airbag Festival werd onlangs toegevoegd aan het Register voor inspirerende borgingspraktijken. Medeorganisator Peter Roose vertelt ons over het f…
Lees meer
25 feb. 2022
Doetip: Leuven Jazz
Leuven Jazz is een tiendaags jazzfestival van 10 tot 20 maart 2022 met op het programma de documentaire 'Chasing Trane', de voorronde van B-Jazz en n…
Lees meer
09 mrt. 2020
150 jaar Joseph Ryelandt: muzikaal stadsfestival in Brugge
De stad Brugge organiseert een muzikaal stadsfestival ter ere van 150 jaar Joseph Ryelandt van 7 maart tot 7 april 2020. Negen concerten, een tentoon…
Lees meer