Home Thema's Populaire muziek na 1950

Populaire muziek na 1950

Slachtoffer van zijn succes – dat lijkt het bindende element van het erfgoed van de populaire muziek. Net omdat deze muziek op een bepaald moment omnipresent lijkt, voelt men op institutioneel niveau minder de noodzaak om het erfgoed ervan te bewaren. Met als gevolg de paradoxale situatie dat er voor populaire muziek een problematiek is rond de bewaring van geluidsdragers, van tijdschriften met grotere of kleinere oplage, van efemera en van beeldmateriaal.

De erfgoedzorg rond populaire muziek is thans voornamelijk een zaak van privé-initiatieven. In een aantal gevallen leidt dit tot een zeer uitgebreide erfgoedwerking met publicaties, heruitgaven, compilaties, tentoonstellingen en onderzoek.

Beide polen – de institutionele erfgoedsector en de privé-erfgoedzorgers – bij elkaar brengen om die erfgoedzorg te versterken en verbeteren, is de uitdaging.

© Rosario Gerardi via Pixabay

Praktijkvoorbeelden: tonen en (laten) beleven

Expo 'Lang leve de muziek!'
Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de Lage Landen was een belevingstentoonstelling (2018 – 2019) rond muzikaal erfgoed uit de populaire muziek: platen, affiches, merchandising, podiumoutfits, muziekinstrumenten … Hiervoor speurde Pièce Montée privéverzamelingen af van tal van muzikanten, fanclubs en erfgenamen.
Expo 'PKP Lined Up'
Begin mei 2023 opende de Bibliotheek Hasselt Limburg PKP Lined Up in samenwerking met Pukkelpop, voor de 35e verjaardag van het muziekfestival. De expo nam je mee door de affiches, objecten en nieuwsberichten uit hun geschiedenis.
Louis Neefsstraat op Muzikale Straatnamen
De blog Muzikale Straatnamen brengt in kaart welke mensen en organisaties uit de muziek in Vlaanderen en Brussel herinnerd worden door straatnamen naar hen te vernoemen. In Gierle, de geboorteplaats van Louis Neefs, werd een straatnaam naar hem vernoemd.
Jacques Brelsquare op Muzikale Straatnamen
De blog Muzikale Straatnamen brengt in kaart welke mensen en organisaties uit de muziek in Vlaanderen en Brussel herinnerd worden door straatnamen naar hen te vernoemen. In Brussel vind je de Jacques Brelsquare terug.
Archief en concertlijst van Muziekclub N9
N9 houdt een archief en concertlijst bij van alle concerten die in de muziekclub plaatsvonden sinds 1979.
Concertenreeks '◄◄ REWIND' bij AB
In 2007 lanceerde AB de reeks ‘◄◄ REWIND’. Centraal in deze reeks staan Belgische artiesten die integraal hun klassieker’ performen.
Radio Mi Amido
Deze website is gewijd aan de piratenzender Radio Mi Amigo uit de jaren 70.

Praktijkvoorbeelden uit het buitenland

Home of Metal
Home of Metal is een expo- en eventproject in Birmingham dat teert op het aandeel van de stad in de geschiedenis van metalmuziek en ‑cultuur. Het project werd in 2011 opgezet rond een expo over 40 jaar metalgeschiedenis in de stad, die met bands als Black Sabbath en Judas Priest als bijzonder invloedrijk wordt beschouwd – maar waarvoor tot dan weinig tot geen erkenning bestond. In de daaropvolgende jaren werd hun werking uitgebreid met een objectenarchief rond verschillende bands en tijdsvakken, bestaande uit affiches, brieven, foto’s, merchandise, tickets en audiovisuele dragers. Home of Metal was tevens het onderwerp van verschillende academische publicaties rond cultureel erfgoed, toerisme en lokale identiteit; meer daarover vind je in onze Zotero.
Beyond the Gates Experience
Beyond the Gates is een black metalfestival dat sinds 2013 bestaat, als opvolger van het Hole In The Sky-festival (2000 – 2011). Sinds een aantal jaren zet het festival sterk in op beleving en uitstappen omtrent (Noorse) black metal. Dat kadert in een recente trend binnen de Noorse culturele sector, waarbij het soms controversiële genre in de armen is gesloten als erfgoed en wordt ingezet voor culturele diplomatie. Zie daarover Christopher Thompsons thesis Norges Våpen via onze Zotero.
The Distorted Island: Heavy Metal and Community in Puerto Rico
The Disorted Island is een gemeenschapsproductie op basis van een onderzoeksproject onder leiding van Nelson Varas-Díaz, gericht op de ontwikkeling en overlev(er)ing van de Puerto Ricaanse metalscene onder invloed van geschiedkundige en sociaal-culturele factoren. Het onderzoeksteam gaf input uit interviews terug aan lokale metalgemeenschap door onder andere een tentoonstelling over hun geschiedenis en deze documentaire, die principieel gratis wordt aangeboden om toegang te vergemakkelijken.
The Louisiana Music and Heritage Experience, Inc.
The Louisiana Music and Heritage Experience is een eventgerichte organisatie in New Orleans, die onder andere mikt op de viering van muzikale erfenissen doorheen de staat Louisiana, de voorziening van educatieve bronnen en de initiatie van educatieve programma’s – allemaal door lens van en (her)opwaardering van muzikale vormen (en tradities) van Louisiana.
Instagramkanaal @letmusicgrow
@letmusicgrow is een Instagramkanaal met dagelijkse posts ter herinnering aan muziekoptredens in Amerikaanse of Britse concertzalen. De posts bevatten informatie relevant voor metadata, zoals een exacte datum, capaciteit van de zaal en reden voor het concert (zoals een albumpromotie, bijzondere tour of iets dergelijks). De ambitie van de beheerder is de ondersteuning en presentatie van kleinschalige/​grassroots concertzalen.

Nieuwsoverzicht

14 mei 2024

Philippe Cortens: op zoek naar verborgen schatten in ons muziekerfgoed

Philippe Cortens doet duizend-en-een dingen met muziekerfgoed. Ontdek wat hij doet in dit interview.
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer
11 okt. 2023

Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Als onderdeel van de erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed ontvangen we je op woensdag 25 oktober 2023 voor een gastlezing en debat …
Lees meer
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
04 sep. 2023

"Vroeger werd ik uitgelachen, nu wordt er gevochten voor een singeltje" - pionier Kris Dierckx over ons muzikaal poperfgoed

Kris Dierckx organiseerde tal van platenbeurzen en bouwde een indrukwekkende verzameling Belpopplaten op.
Lees meer
07 jun. 2023

Van T-shirt tot stijlicoon: Populair muziekerfgoed ligt thuis verstopt

Het is niet te missen: vinyl is weer hot en de kledingwinkels puilen uit met T-shirts van Metallica, Nirvana, Kiss en andere grote rockgroepen. Ontde…
Lees meer