Muziekinstrumenten

Atelier vioolbouwer klein

Inleiding

Zonder elektrische gitaren geen metalbands. Zonder violen geen symfonieorkesten. Zonder jachthoorns geen jachthoornblazen. Muziekinstrumenten zijn onmisbaar in veel muziekpraktijken en vormen daarom een belangrijk deel van het muzikaal erfgoed. Muzikanten repeteren jarenlang om de instrumenten technisch en muzikaal onder de knie te krijgen en zo hun immateriële muziekpraktijken te beoefenen. De muziekinstrumenten zelf behoren tot de meest tastbare getuigen van het muziekleven. En ook het maken ervan vergt gespecialiseerde kennis en kunde die al generaties lang wordt doorgegeven.

De erfgoedwaarde van muziekinstrumenten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun band met een bepaalde instrumentenbouwer of bouwatelier, met een specifieke muzikant of ensemble, de context waarin het instrument bespeeld werd (wanneer, waar, waarom, welk repertoire) of hun esthetische kwaliteiten. Ook niet meer te bespelen instrumenten kunnen nog een grote erfgoedwaarde hebben.

Het ambacht muziekinstrumentenbouw is een vorm van immaterieel erfgoed. Achter elk muziekinstrument zit een bouwer die met kennis van de nodige materialen, fijn afgestelde gereedschappen en jarenlange oefening het instrument vervaardigt. Ze gingen in de leer bij meesterbouwers — al dan niet na een opleiding aan een erkende muziekinstrumentenbouwschool -, gaan steeds op zoek naar technieken om het bouwproces te verfijnen en betere instrumenten te bekomen, en delen hun kennis met een volgende generatie bouwers.

Collecties en archieven

Lijst van muzikale topstukken
Ontdek welke muziekinstrumenten in de topstukkenlijst staan.
Muziekinstrumentenmuseum, Brussel
Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) beheert de grootste collectie muziekinstrumenten in België. De museumcollectie bestaat uit 8000 items waarvan er 1200 tentoongesteld zijn. Ze bevat niet enkel klassieke’ muziekinstrumenten, maar ook instrumenten uit de volks- en wereldmuziek. Aan de basis van de collectie liggen onder meer de verzamelingen van musicoloog François-Joseph Fétis en de Indische radjah Sourindro Mohun Tagore. Het museum beschikt over een eigen restauratieatelier, een museumwinkel, bibliotheek en restaurant. Hun online museumcatalogussen vind je op Carmentis en MIMO.
Museum Vleeshuis – Klank van de stad, Antwerpen
Het Museum Vleeshuis focust op de geschiedenis van het muzikale leven in Antwerpen. Zes eeuwen muziek in Antwerpen worden er in hun context geplaatst en geïllustreerd aan de hand van prenten, maquettes, schilderijen, documenten en muziekinstrumenten. De collectie van Museum Vleeshuis vind je (samen met alle andere collecties van de Antwerpse stedelijke musea) online. Kijk hiervoor op onze website bij Beleven / Online databanken en catalogi’ onder DAMS Antwerpen.
Volksinstrumentenmuseum, Gooik
Volksinstrumenten, prenten en archiefstukken geven al hun geheimen prijs in het Volksinstrumentenmuseum van Gooik. Een verzameling die door Herman Dewit en Rosita Tahon (van volksmuziekgroep t Kliekske) na jarenlang veldwerk werd samengesteld en dankzij het gemeentebestuur van Gooik een plaatsje heeft gevonden in gemeenschapscentrum De Cam, boven het volkscafé.
AfricaMuseum
De collectie van het AfricaMuseum bevat meer dan 8000 muziekinstrumenten. Het merendeel daarvan is afkomstig uit Midden-Afrika, meer bepaald uit de republiek Congo. De Dienst Etnomusicologie van het museum beheert een uniek etnomusicologisch klankarchief (ca. 3000 muziekopnames vanaf 1910). Een deel van de collectie van de kan je online beluisteren op DEKKMMA; de link vind je op onze website bij Zoeken en vinden / Audiovisueel materiaal vinden’. 
Stichting Logos, Gent
De Logoscollectie omvat meer dan 200 experimentele muziekinstrumenten, zoals pneumafonen, bellenorgels en muzikale rijtuigen, die Godfried-Willem Raes sinds het einde van de jaren 60 bouwde. Deze werden stuk voor stuk beschreven en gedocumenteerd. Ontdek ze in de online catalogus.
Beiaardmuseum, Hasselt
In de toren van de Sint-Quintinuskathedraal bevindt zich het Beiaardmuseum van Hasselt. Hier ontdek je het 18de-eeuwse beiaardklavier en het torenuurwerk uit 1911. De toren is alleen te bezichtigen met een gids. 
Beiaardmuseum - Koninklijke beiaardschool, Mechelen
De Koninklijke Beiaardschool (Mechelen) herbergt een Beiaardmuseum. Je vindt er klokken, beiaardklavieren, torenuurwerken, manuscripten en kunstvoorwerpen. Daarnaast beschikt de school over een archief met historische manuscripten, partituren, legaten, films, personalia, fotomateriaal en persknipsels over de geschiedenis van de beiaardkunst.
Draaiorgelmuseum, Westerlo
Het Draaiorgelmuseum (Westerlo-Voortkapel) toont een gevarieerde collectie mechanische orgels, van verschillende formaten. Pronkstukken zijn de instrumenten van de firma’s Decap en Mortier. De collectie is aangevuld met kleinere speeldozen, oude afspeelapparaten en accordeons.
MIMO - Muscial Instrument Museum Online
MIMO (Music Instruments Museums Online) is een online database van de collecties van enkele grote Europese muziekinstrumentenmusea.
Collectie Philip Fourier
Muzikant en verzamelaar Philip Fourier bezit een interessante collectie muziekinstrumenten. In zijn collectie zijn zowel volkse instrumenten met een rustieke uitstraling als de verfijnde instrumenten te vinden.

Atelier Maarten De Keukeleire

Nieuwsoverzicht

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen