Inleiding
Zonder elektrische gitaren geen metalbands. Zonder violen geen symfonieorkesten. Zonder jachthoorns geen jachthoornblazen. Muziekinstrumenten zijn onmisbaar in veel muziekpraktijken en vormen daarom een belangrijk deel van het muzikaal erfgoed. Muzikanten repeteren jarenlang om de instrumenten technisch en muzikaal onder de knie te krijgen en zo hun immateriële muziekpraktijken te beoefenen. De muziekinstrumenten zelf behoren tot de meest tastbare getuigen van het muziekleven. En ook het maken ervan vergt gespecialiseerde kennis en kunde die al generaties lang wordt doorgegeven.
De erfgoedwaarde van muziekinstrumenten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals hun band met een bepaalde instrumentenbouwer of bouwatelier, met een specifieke muzikant of ensemble, de context waarin het instrument bespeeld werd (wanneer, waar, waarom, welk repertoire) of hun esthetische kwaliteiten. Ook niet meer te bespelen instrumenten kunnen nog een grote erfgoedwaarde hebben.
Het ambacht muziekinstrumentenbouw is een vorm van immaterieel erfgoed. Achter elk muziekinstrument zit een bouwer die met kennis van de nodige materialen, fijn afgestelde gereedschappen en jarenlange oefening het instrument vervaardigt. Ze gingen in de leer bij meesterbouwers — al dan niet na een opleiding aan een erkende muziekinstrumentenbouwschool -, gaan steeds op zoek naar technieken om het bouwproces te verfijnen en betere instrumenten te bekomen, en delen hun kennis met een volgende generatie bouwers.
Collecties en archieven
Muziekinstrumenten bouwen, restaureren en bespelen: immaterieel erfgoed
Muziekinstrumenten bewaren en ontsluiten
Praktijkvoorbeelden
Nieuwsoverzicht

Met hout en hart: Danny Van den Herrewegen over draailierbouw

Leer via instructievideo’s een draailier bouwen

Topstuk voorgesteld: Archief van de Oud Sint-Lucasgilde en van de Oud Koninklijke Academie van Antwerpen

de Bouzoukivaart zet de Griekse cultuur in Antwerpen in de kijker

Jef Van Boven maakt reconstructie van veelhoekig virginaal van Karest uit 1548
